Duurzaamheidscafé Dordrecht op woensdag 29 mei in teken van minder energie en toch meer comfort

16 mei 2013
Duurzaamheidscafé Dordrecht op woensdag 29 mei in teken van minder energie en toch meer comfort

DORDRECHT - Het Platform duurzaamheid werd begin 2010 opgericht. Dit burgerinitiatief zorgt vier keer per jaar voor zogeheten duurzaamheidscafes in natuur- en milieucentrum Weizigt. Op woensdag 29 mei is er wederom een bijzondere aflevering. Journaliste Conny Taheij doet de centrale presentatie. De vereniging Drechtse stromen, die anders met energie wil omgaan, zal zich ook laten zien. Het nieuws is de mogelijke bouw van een voorbeeldwoning om met minder energie meer comfort in een huis mogelijk te maken.

Het Platform beschikt tevens ter ondersteuning over een eigen stichting om het duurzame werk voor de toekomst mee mogelijk te maken.

 

Kans op een substantiële bijdrage voor isolatie van uw woning.  
Bewoners in de Drechtsteden maken kans op ondersteuning en een financiële bijdrage bij de energetische renovatie van hun huis. Drechtse Stromen en ondernemers uit deze regio willen een voorbeeldwoning ontwikkelen.
 
Tijdens het Dordts Duurzaamheidscafé op 29 mei wordt informatie gegeven over deze actie en het zogeheten passief bouwen. De Rotterdamse architect Andries Laane licht de bouwmethode Passiefbouw toe en Ineke Peters vertelt over haar evaringen over de door haar zelf passief gerenoveerde woning in Standdaarbuiten.
 
Passief bouwen is een methode van bouwen en/of renoveren, waarbij een woning zodanig wordt geïsoleerd dat het energieverbruik wordt teruggebracht tot 15 kWh/ m² vloeroppervlak voor nieuwbouw en 25 kWh/ m² per jaar vloeroppervlak voor bestaande woningen. De energierekening zal maandelijks niet veel meer bedragen dan circa 25 euro.
 
Renovatiekosten
Frans den Houter en Paul Janssen van de afdeling renovatie van Drechtse Stromen -  beiden ervaring in het ontwerpen en bouwen van passief bouwen c.q. energieneutrale woningen -  willen in de Drechtsteden een voorbeeldwoning ontwikkelen, die voldoet aan de criteria van een passiefwoning. Een aantal vooraanstaande Dordtse bedrijven wil hieraan hun medewerking verlenen. Zij zullen daarbij een substantieel bedrag van de renovatiekosten voor hun rekening nemen.
 
,,De woning moet bij voorkeur stammen uit de periode van circa 1930 - 1970. Een gemiddelde rijtjeswoning die eigenlijk al aan een grondige verbouwing toe is en waarbij het huidige energieverbruik nu uitkomt op zo’n 3000 kWh en plm. 1750 m³ gasverbruik per jaar,'' aldus Den Houter en Janssen.
 
Aanmelden
Belangstellenden uit de Drechtsteden van wie de woning in meer of mindere mate aan deze  criteria voldoet, kunnen zich aanmelden voor deze actie tijdens het Duurzaamheidscafé op 29 mei vanaf 19.30 uur in duurzaamheidscentrum Weizigt aan het Van Baerleplantsoen 30.
 
Kandidaten moeten lid worden van Drechtse Stromen (gratis). Drechtse Stromen is een onderdeel van het Platform Duurzaam Dordrecht van burgers voor burgers. Drechtse Stromen verbindt, initieert en faciliteert.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.