Nieuwe Dordtse Biesbosch stap dichterbij

14 februari 2013
Nieuwe Dordtse Biesbosch stap dichterbij

DORDRECHT - Gemeente, waterschap en provincie ondertekenen nieuwe overeenkomst.

Er ligt een nieuwe overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Donderdag 14 februari ondertekenden wethouder Harry Wagemakers, heemraad Bert Schelling en gedeputeerde Han Weber de nieuwe overeenkomst tussen de provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrecht.

In een gebied van 530 ha realiseren de partijen een verbetering van de waterhuishouding, een ecologische verbinding tussen de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch, uitbreiding van het recreatiegebied en een landbouwontsluitingsweg. Met deze ondertekening wordt het project officieel overgedragen van de provincie Zuid-Holland naar de gemeente Dordrecht.

Wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid en Recreatie) is tevreden dat de handtekeningen gezet zijn: “Het was een lang traject waarbij we in moeilijke tijden altijd constructief met elkaar in gesprek zijn gebleven. Het totale gebied dat we gaan ontwikkelen mag dan iets kleiner zijn geworden, maar ik ben ervan overtuigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt om een mooi recreatie- en natuurgebied met uitstekende waterkwaliteit te realiseren dicht tegen de stad aan. Juist dat maakt de Nieuwe Dordtse Biesbosch uniek.”

Gedeputeerde Han Weber: “Dit is het eerste van een reeks groenprojecten waarbij we de uitvoering overdragen. Vanwege de rijksbezuinigingen waren die nieuwe afspraken nodig. Het is goed om te zien dat Dordrecht de verantwoordelijkheid wil nemen voor drie belangrijke opgaven in het gebied: meer recreatie rondom de stad, nieuwe natuur en verbetering van de waterkwaliteit. Het project draagt zo bij aan een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat in de het zuidelijke deel van de Randstad.”

Bert Schelling, heemraad waterhuishouding: "Een mooi resultaat. We kunnen nu aan de slag met de maatregelen die nodig zijn voor een duurzaam watersysteem, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een natuurvriendelijke oever."

De provincie Zuid-Holland levert een bijdrage van 18,8 miljoen euro voor de resterende grondaankopen, de inrichting en het beheer over de eerste 10 jaar van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Waterschap Hollandse Delta stelt een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor verwerving, inrichting en beheer. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd met een uiterste opleverdatum van 2018.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.