Gemeente start 1 juli proef met thuisbezorgen reisdocumenten

03 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Gemeente start 1 juli proef met thuisbezorgen reisdocumenten

DORDRECHT - Vanaf 1 juli 2013 kunnen inwoners van Dordrecht ervoor kiezen hun paspoort of nationale identiteitskaart thuis te laten bezorgen. Een aanvrager hoeft daardoor maar één keer naar de Stadswinkel te komen in plaats van twee keer. Het gaat om een proef die tot en met 31 december 2013 loopt. Met de proef wil de gemeente Dordrecht ervaren of en hoe groot de behoefte is bij inwoners voor het thuisbezorgen en wat ervoor nodig is om thuisbezorging goed te regelen.

Thuisbezorgen van reisdocumenten is in Nederland nog niet gebruikelijk. Het is ook voor de gemeente Dordrecht een nieuwe vorm van dienstverlening. Met deze proef neemt de gemeente deel aan een landelijke proef waaraan ook de gemeenten Arnhem, Amersfoort, Den Bosch, Dordrecht, Haarlemmermeer en Molenwaard meedoen.

Wethouder Piet Sleeking: “Een van de hoofdtaken van de gemeente Dordrecht is het bieden van een goede dienstverlening aan bewoners en ondernemers. Dordrecht is voortdurend op zoek naar een betere aansluiting bij de wensen van klanten. Onlangs hebben we in verband met de zomerdrukte de openingstijden van de Stadswinkel verruimd. Je kunt nu op donderdagavond en vanaf 22 juni ook vier weken op zaterdag terecht. En je kunt al geruime tijd online je verhuizing doorgeven of een parkeervergunning aanvragen. Onlangs bleek uit de enquête bezuinigingskeuzes.nl dat er brede steun is voor verschuiving naar digitale dienstverlening. Met deelname aan deze proef onderzoeken wij de mogelijkheden om het voor inwoners makkelijker te maken om een reisdocument aan te vragen. Wij zijn benieuwd of er veel Dordtenaren gebruik van zullen maken. Aan het einde van de proef kijken wij of er voldoende vraag naar is en beslissen we of we ermee doorgaan.”

Hoe het werkt
Een klant kan vanaf 1 juli 2013 bij de aanvraag aangeven of hij zijn paspoort of nationale identiteitskaart komt ophalen aan dezelfde balie (kosteloos) of dat hij het thuisbezorgd wil krijgen. Voor het thuisbezorgen van reisdocumenten betaalt een klant € 4,95 aan bezorgkosten per document. Aanvragen kan alleen aan de balie van het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300. De extra kosten worden betaald tijdens de aanvraag. De bezorgkosten komen bovenop de kosten (leges) die betaald worden voor het reisdocument zelf.

Bezorging thuis
Tijdens de proef worden de reisdocumenten op het woonadres thuisbezorgd van:

maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur en;
donderdagavond tot 19.30 uur.

Bezorging vindt plaats na een afspraak van de koerier met de klant. De gemeente levert het reisdocument verzegeld aan bij de koerier. Op een afgesproken tijdstip (binnen een tijdvak van 2 uur) komt de bezorger aan de deur en opent de verzegeling in aanwezigheid van de aanvrager. De identiteit wordt vastgesteld en er wordt getekend voor ontvangst. Op dat moment wordt ook aan het GBA doorgegeven dat het paspoort is afgegeven. Bezorging gebeurt daarom alleen tijdens werktijden. Het reisdocument kan alleen op het huisadres bezorgd worden.

Uitzondering
Thuisbezorgen is niet mogelijk als men het reisdocument snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet of als er een geldig visum in het paspoort staat waar men nog gebruik van wil maken.

Communicatie
De gemeente zal inwoners die binnenkort voor het eerst een paspoort of een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig hebben per brief informeren over de thuisbezorgmogelijkheid. Via de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente wordt de proef verder onder de aandacht van het publiek gebracht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.