Special Heroes beleven hun eigen machtige sportdag

06 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Special Heroes beleven hun eigen machtige sportdag

DORDRECHT - Special Heroes, het sportstimuleringsprogramma in Dordrecht voor leerlingen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of met een chronische of langdurige ziekte, beleeft aan het einde van dit schooljaar zijn eigen climax. Op sportpark Gravensingel mogen op vrijdag 14 juni een kleine 300 ‘helden’ zich uitleven in de sporten die zij leuk, aantrekkelijk en boeiend vinden.

Marieke van Dam, projectleider Special Heroes in Dordrecht, is duidelijk: zij beleeft het grootste plezier aan Special Heroes Day als de deelnemers zélf genieten. ,,Die blije koppies, daar doe je het voor.’’

De dag is een uitvloeisel van het Special Heroes-project, dat enkele jaren geleden landelijk is opgezet door NOC*NSF, LVC3 en Gehandicaptensport Nederland. Dordt Sport heeft het programma vervolgens omarmd en in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs geïntroduceerd. ,,Dordt Sport fungeert daarbij als spelverdeler en ik als de spin in het web,’’ beschrijft Marieke van Dam. ,,Ik heb contact met de vakleerkrachten en de scholen en help sportverenigingen met het opzetten en onderhouden van het aangepaste sportaanbod.

Een dankbare klus, want er is sprake van een positieve tendens. De maatschappelijke betrokkenheid van de sportverenigingen in Dordrecht blijkt groot.’’
 
Binnen het Special Heroes-programma krijgen leerlingen van zeven scholen in het speciaal (basis)onderwijs diverse sportlessen onder schooltijd aangeboden. ,,Sport en bewegen leren ontdekken staat daarbij centraal,’’ stipt Marieke van Dam aan. Het lesaanbod groeit steeds verder: ook gymnastiekvereniging OKK heeft zich bijvoorbeeld inmiddels gemeld en onderschrijft het uitgangspunt ‘gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig’.

De Special Heroes Day is bestemd voor de leerlingen van vier scholen uit het speciaal onderwijs: mythylschool de Vlij, Dordtse Buitenschool, De Blije Gaarde en VSO De Stroom. ,,Zij worden met speciaal vervoer naar sportpark Gravensingel gebracht, waar er tussen 11.00 en 13.00 uur drie rondes met clinics van een half uur worden gehouden,’’ verklapt Marieke van Dam. ,,Acht Dordtse sportverenigingen zijn present die dag: OKK, MOK, TTV Dordrecht, TCD, Sportschool Muilwijk, DMHC, Aikido Dordrecht en het RTC korfbal dat door een club vertegenwoordigd zal worden. Daarnaast zijn er ook nog enkele commerciële sportaanbieders. 

We willen zo’n breed mogelijk aanbod presenteren met sporten die de deelnemers zelf leuk vinden. Deze dag onderstreept het belang van het Special Heroes-programma dat volgend jaar doorgaat. Als ook het weer meehelpt, dan kan het niet stuk.’’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.