'Woningen zijn zo lek als een mandje'

06 juni 2013 door Hennie van der Zouw
'Woningen zijn zo lek als een mandje'

DORDRECHT - Bedrijven betalen mee aan isolatie voorbeeldwoning.

,,Nederlandse woningen zijn zo lek als een mandje. Twintig procent van de warmte waait door de kieren het huis uit.'' Drechtse Stromen zoekt daarom een woning die grondig geïsoleerd wordt en kan dienen als voorbeeldwoning voor de Drechtsteden. Bedrijven uit de regio investeren flink mee in de voorbeeldwoning, waarin de maandelijkse energierekening kan worden teruggebracht naar 25 euro.

De Dordtse architect Andries Laane heeft veel ervaring met deze manier van renoveren. Tijdens het Dordts Duurzaamheidscafé eind mei vergeleek hij deze woningen met iglo's en een donzen deken. De woningen zijn zo goed geïsoleerd dat de zon en lichaamswarmte zorgen voor een aangename temperatuur en het ook nog eens heel stil is in huis. ,,Het vraagt een grote investering in het begin, maar daarna heb je stabiele en lage energiekosten,'' zei hij.

Negen bouwondernemers uit de Drechtsteden willen samen met energie-initiatief Drechtse Stromen een voorbeeldwoning renoveren. Daarvoor wordt gezocht naar een woning gebouwd tussen 1930 en 1970. Een gemiddelde woning, die eigenlijk al aan een grondige verbouwing toe is en waarbij het huidige energieverbruik nu uitkomt op zo’n 3000 kWh en 1750 m³ gasverbruik per jaar. Drechtse Stromen hoopt dat de voorbeeldwoning vele huiseigenaren inspireert om, eventueel met buren, ook te kiezen voor deze renovatiemethode.

Drechtse Stromen is een onderdeel van het Platform Duurzaamheid Dordrecht van burgers voor burgers. Voor meer informatie en aanmelden: www.drechtsestromen.nl

Op de foto van Rien Val ziet u Andries Laane: 'Nederlandse woningen zijn zo lek als een mandje.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.