UPDATE: VNG-jaarcongres in 2014 naar Drechtsteden

06 juni 2013
UPDATE: VNG-jaarcongres in 2014 naar Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zal in 2014 in de Drechtsteden worden gehouden.

Dit meldt de Alblasserdamse wethouder Peter Verheij op Twitter. Ook Maurits von Martels (wethouder in Dalfsen) en Carol van Eert (burgemeester van Beuningen) berichten erover.

De VNG heeft inmiddels op haar eigen Twitter-account bevestigd dat het congres in 2014 in de Drechtsteden gehouden wordt.

Eerdere jaren werd het congres al in Leeuwarden, Doetinchem, Den Haag en Zwolle gehouden. Dit jaar had Zwolle op dinsdag 4 juni en woensdag 5 juni de eer het te mogen organiseren.

UPDATE 6 JUNI 2013: Inmiddels is er een persbericht verstuurd, waarin dit verhaal wordt bevestigd. Waar eerder de data dinsdag 17 en woensdag 18 juni werden ontkend, blijken deze data toch te kloppen.

Persbericht
De Drechtsteden valt de eer te beurt om op 17 en 18 juni 2014 het Jaarcongres van de VNG te ontvangen. Dit werd vandaag bekend gemaakt aan het einde van het VNG Jaarcongres 2013 in Zwolle.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten houdt jaarlijks een congres voor alle bestuurders (burgemeesters, wethouders en raadsleden) van de ruim 400 gemeenten in Nederland.

Ruim 2.600 deelnemers
Tijdens het congres in Zwolle, op 4 en 5 juni, werden ruim 2.600 gasten ontvangen; meer dan 90% van alle gemeenten was vertegenwoordigd. De organisatie van het VNG-congres is gewild onder gemeenten. Het wordt beschouwd als een uitgelezen mogelijkheid gemeente of regio te presenteren aan bezoekers uit het hele land. Belangrijk is de promotionele waarde en de lobbywaarde, omdat het gebied als interessant gebied voor bedrijven of samenwerking wordt gepresenteerd.

Bovendien geeft het congres een economische impuls aan de stad of regio. Traditiegetrouw wordt aan het einde van elk congres bekend gemaakt waar het volgende congres gaat plaatsvinden. Zo ook vandaag in Zwolle toen VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma onthulde dat  het congres volgend jaar in de Drechtsteden plaatsvindt. Bert Blase, burgemeester en waarnemend voorzitter van het Drechtstedenbestuur gaf de aanwezigen een voorproefje van wat ze volgend jaar kunnen verwachten.

Breed programma
De regio Drechtsteden stelde zich eind 2012 kandidaat voor het congres in 2014. Toen werd gesteld dat de zes gemeenten met elkaar een kwalitatief hoogwaardig, maar sober programma kunnen samenstellen. Naast het centrale congres met onder meer de algemene ledenvergadering en een grote vakbeurs, wordt aan bezoekers een breed programma geboden met tal van excursiemogelijkheden, workshops en andere deelsessies. Daarbij kan worden gedacht aan het bezoeken van tal van bekende,historische en culturele locaties.

En ook bijvoorbeeld aan het bezoeken van  toonaangevende sport- en onderwijslocaties of projecten en bedrijven in de zes gemeenten. De regio is niet alleen interessant vanwege de historisch grote en verbindende rol van het water, maar ook vanwege de verregaande vrijwillige gemeentelijke samenwerking die voor Nederlandse begrippen uniek is. Samenwerking niet alleen tussen gemeenten, maar ook met onderwijs, bedrijfsleven, inwoners, maatschappelijke partners en bijvoorbeeld andere overheden en regio’s

Spin-off
De komst van het tweedaagse VNG congres naar de Drechtsteden wordt gezien als een impuls voor de lokale economie. Zo zullen alleen al enkele duizenden gasten een of tweemaal overnachten in de regio. Er worden touringcarbussen en andere vervoermiddelen ingezet. De catering wordt zoveel mogelijk door regionale horecaondernemers verzorgd en er moeten budgetten zijn voor schoonmaak, beveiliging en allerhande drukwerk. Het VNG Jaarcongres wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Deelnemers betalen een congresbijdrage en er wordt gewerkt met sponsoren. De Drechtsteden verzorgen het aanvullende programma met onder meer excursies, de ontvangst en het avondprogramma.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.