19e-eeuwse Schil beschermd stadsgezicht

07 juni 2013 door Hennie van der Zouw
19e-eeuwse Schil beschermd stadsgezicht

DORDRECHT - De 19e-eeuwse Schil in Dordrecht is op 5 juni 2013 door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het beschermd stadsgezicht 19e-eeuwse Schil Dordrecht maakt deel uit van de uitbreiding van de Dordtse binnenstad in de tweede helft van de 19e eeuw. Dit gebeurde toen schilvormig ten zuiden en oosten van de binnenstad.
 
In het gebied is duidelijk te zien dat de 19e-eeuwse Schil niet volgens een vaststaand plan en grotendeels door particulier initiatief tot stand is gekomen.

Omdat het gebied is aangewezen als beschermd stadsgezicht, moet de gemeenteraad hier bestemmingsplannen vaststellen die daar rekening mee houden. De bestemmingsplannen Schil en De Stadswerven voldoen hier al aan. Het nieuwe bestemmingsplan Reeland ligt ter inzage.

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht is overigens niet bedoeld om de huidige toestand te bevriezen. Nieuwe ontwikkelingen blijven mogelijk, maar wel met respect voor en liefst geïnspireerd door de historische ruimtelijke structuur.

In totaal zijn er in Nederland meer dan 400 beschermde stads- en dorpsgezichten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.