Wethouder Jan Lagendijk: PvdA Dordrecht bereidt zich voor op de oppositie

23 maart 2010

DORDRECHT -De PvdA Dordrecht gaat ervan uit, na meer dan tachtig jaar in het dagelijks bestuur van de  stad te hebben gezeten, nu in de oppositierol te komen. Wethouder Jan Lagendijk laat dit weten in een verklaring. Hij zegt verbaasd te zijn door de keuze van Beter voor Dordt (BVD) voor de VVD, van Ferdinand van den Oever, die toch inhoudelijk het vderst van BVD zou staan.

Mocht de PvdA toch buiten worden gesloten, dat adviseert Lagendijk eerder een samenwerking BVD, CDA, GroenLinks en VSP.

Officieel is de PvdA in een samenwerkingsverband de tweede keuze.

De verklaring van Lagendijk luidt:

Jan Lagendijk: "Wij nemen kennis van het advies en wensen BVD, VVD en CDA veel succes bij het realiseren van een college-accoord. Dat zal zeker lukken, omdat ik begrijp dat het een algemeen accoord moet zijn, waarin "veel kwesties als vrij worden aangemerkt". Dat betekent dat veel kwesties aan de raad worden overgelaten. Ik hoop wel dat er een sterke gezamenlijke ambitie uit spreekt over de ontwikkeling van de stad en wat ter realisering van die visie de komende jaren nodig is. Want dat is het spannendste van de verdere formatie. Gaan wij een stad worden met voornamelijk een intene gerichtheid, op beheer van wat we al hebben, ingegeven door risicobeheersing of risicomijding en een daarmee samenhangende allergie voor grote projecten. Het komt er naar onze mening wel op aan om ook de komende jaren te investeren in de toekomst van de stad: investeren in de doorontwikkeling en vernieuwing van de ruimtelijke, economische en culturele infrastructuur van de stad.

Ik kan de redering van de conclusies naar de adviezen niet volgen. BVD schrijft in haar verslag dat zij geen enkele partij uitsluit. Uit de vergelijking tussen partijen op inhoud blijkt de VSP het dichtst bij BVD te staan, daarna CDA en GroenLinks, dan D66, en daarna pas de VVD en PvdA. Dus het meest logische advies zou zijn BVD, VSP, CDA en GroenLinks. Waarom dan toch voor de VVD is gekozen - nog niet zo lang geleden "extreem rechts" door BVD genoemd - blijft onduidelijk ondanks de transparantie. Wat mij engiszins ook wel verbaasd hierbij is dat de PvdA in de afgelopen periode van het college het meest met de BVD heeft samengewerkt. De bedoeling is om een 4e partij erbij te nemen en volgens ons zou die 4e partij de VSP moeten zijn omdat die programmatisch het dichtst bij BVD staat.

Nu onze eigen positie: Wij staan nu als achtervang als het met VVD en CDA niet mocht lukken. De PvdA plaatst zichzelf niet per definitie buiten het college, maar ik moet wel zeggen dat het een niet erg realistische optie is. Want waarom zou het met ons wel lukken? Dus als u onze kant opkomt, dan zult u er de VVD en het CDA waarschijnlijk toch bij moeten nemen, want ik lees in het verslag dat GroenLinks en D66 in een combinatie van PvdA met BVD niet veel vertrouwen hebben.

Wij bereiden ons nu voor op oppositie."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.