Raad van Dordrecht zingt scheidend burgemeester Bandell met BROK in de keel toe

28 januari 2010

DORDRECHT - Burgemeester Ronald Bandell met zijn vrouw Loek aan zijn zijde werd donderdag in zijn laatste gemeenteraadsvergadering als eerste burger toegezongen door de gemeenteraad. Met een speciale verwijzing naar zijn opvolger, die dinsdag 2 februari wordt geinstalleerd, ging dat met een BROK in de keel.

Zo werd speels de burgemeester alle goeds toegewenst met zijn koningin Loek en ging het zingende afscheid met veel goede woorden. ,,Een schat" noemde PvdA-woordvoerster Jacqueline vd Berg Ronald Bandell.  Hij komt in de geschiedenis te staan als 70ste burgemeester van Dordrecht en eerste RK burgemeester na de reformatie in Dordrecht van 1572. Daarom was het niet verrassend dat een priester, de vicaris-generaal of hulpbisschop van Rotterdam, hem ook toesprak. Het afscheid is voor Bandell en zijn vrouw een etappekoers. Donderdagmiddag ging het vooral om genodigden. De Dordtenaren kunnen dan in de avonduren hun eerste burger uitzwaaien.

Morgen neemt Sneek afscheid van burgemeester Brok, die dinsdag in Dordrecht officieel de ambtsketen krijgt van de locoburgemeester voor een lang weekeinde, wethouder Hans Spigt. Voor Bandell was het mooi geweest in de vele betekenissen van het woord. Het sprak over positieve kanten van zijn bijna tien jaar Dordrecht en sloot nog af met een aantal hartewensen waaronder het opknappen van de Stoopbank in de Biesbosch en herstel van gebouw de Holland naast de Spuiweg-tunnel.

Bandell, die gelet op zijn kennis van minderheden in 1977 begon als jongste burgemeester van Moordrecht, liet in zijn slotrede nog horen uit welk hout hij is gesneden: Een beschaafd land ontvangt mensen die om hun geweten worden vervolgd gastvrij en met respect.  Bandell (63) was trots op Dordt als multiculturele stad met meer dan 120 nationaliteiten. Daarbij wordt wel verwacht ze zich voor de gemeenschap inzetten.  Voor hem is Dordrecht tevens de stad van de menselijke maat.

.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.