"Noordoevers, het leergeld van de solidariteit in de Drechtsteden"

26 november 2012
"Noordoevers, het leergeld van de solidariteit in de Drechtsteden"

DRECHTSTEDEN - In maart van dit jaar hebben de fracties VVD Sliedrecht, WEK Dordrecht en de Lijst Lammers Papendrecht gewezen op grote financiële risico's van het regionale woningproject Noordoevers. Deze drie genoemde fracties vonden geen gehoor bij de meerderheid van de gemeenteraden van Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht én de regio.

Inmiddels is het project nu afgeblazen en de partijen VVD Sliedrecht, fractie WEK (Dordrecht) en Lijst Lammers hebben een gezamelijke verklaring aan de pers gestuurd, met de volgende inhoud:

"De VVD Sliedrecht heeft het voorstel in maart 2012 misleidend en dom genoemd om Noordoevers te gaan herontwikkelen en dat is het nog steeds!
De VVD Sliedrecht heeft toen becijferd dat er een verlies aan de orde was van €25 tot 30 miljoen. Stoppen was voor het Drechtstedenbestuur geen optie en het project moest worden gezien als de lakmoesproef over de solidariteit binnen de regio Drechtsteden.

De fractie WEK heeft als enige politieke partij in Dordrecht wethouder Piet Sleeking tot bezinning proberen te brengen door de stopvariant te introduceren. Al in februari opperde de fractie WEK om de stekker uit het project te trekken, omdat het project linke soep is. De cijfers werden bewust laag gehouden en de gegeven informatie was incompleet en onoverzichtelijk. De wethouder zei toen nadrukkelijk "dat stoppen geen optie is" en verder sloeg hij waarschuwingen van WEK in de wind.

De Lijst Lammers heeft tijdens de Raadsvergadering van 5 maart 2012 nog in een aparte motie gevraagd om een nader expertise onderzoek. Maar de meerderheid van de raad vond dit niet nodig en stemde in met de voorstellen van het Drechtstedenbestuur. De Lijst Lammers was de enige die in de Papendrechtse raad zijn rug recht hield en voor de belangen van Papendrecht is opgekomen.

De Lijst Lammers heeft tijdens de behandeling in de commissievergadering en in de Raad van Papendrecht gewaarschuwd voor een veel groter verlies dan werd voorgespiegeld.
Vorige week is het Drechtstedenbestuur alsnog tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is om Noordoevers te gaan ontwikkelen. Beter laat dan nooit, dat wel, maar eens en voor altijd is nu aangetoond dat de Drechtsteden verre moeten blijven van herontwikkelingen met een dergelijk risicoprofiel. Laat de markt haar werk doen en houd niet langer de schijn op dat we als regio of afzonderlijke gemeente er verstand van hebben. Uiteindelijk betaalt de burger voor de onkunde van de lokale en regionale overheid.

VVD Sliedrecht, WEK Dordrecht en Lijst Lammers betreuren het dat oneigenlijke argumenten als solidariteit en maatschappelijke belangen zijn gebruikt om Noordoevers in
maart van dit jaar door te zetten.

Nu het project is stopgezet zijn we uiteraard benieuwd wat de schade is voor alle betrokken gemeenten en hoe solidair we nu als regio zijn als het gaat om de afrekening. Het moment waarop het Drechtstedenbestuur met de afrekening komt (pas in het tweede kwartaal volgend jaar) is veel te laat en ronduit sneu. Wij zullen gezamenlijk aandringen op een spoedige afrekening en verantwoording van dit mislukte ambitieuze project Noordoevers".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.