Nationaal Onderwijsmuseum ontvangt bijzondere schenking

12 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Nationaal Onderwijsmuseum ontvangt bijzondere schenking

DORDRECHT - Letterkast Prinsen wordt topstuk in nieuwe museum.
 
Vandaag mag het Nationaal Onderwijsmuseum een bijzondere schenking in ontvangst nemen: een Letterkast van P. J. Prinsen (1777-1854).  De letterkast uit 1817 was het eerste leermiddel ontwikkeld voor het klassikaal onderwijs en werd gebruikt om kinderen te leren lezen. Het object behoort tot de top 5 van meest bijzondere objecten uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum en krijgt een mooie plek in de presentatie van het nieuwe museum in Dordrecht.

De Letterkast van Prinsen is door Stichting tot Welzijn van de Jeugd der Protestantse Gemeente te Wassenaar geschonken aan het Nationaal Onderwijsmuseum. Enkele weken geleden kreeg het Onderwijsmuseum een telefoontje met een verrassend aanbod. De letterkast  werd door de stichting ooit aangeschaft voor de kleuterschool en stond de laatste jaren bij een bestuurslid op de gang. Vanwege ruimtegebrek werd er naar een geschikte bestemming gezocht. Met veel enthousiasme is deze nieuwe aanwinst vanmorgen bij het Onderwijsmuseum in ontvangst genomen.

Een kast met letters
De kast bestond uit drie delen: het linkerpaneel voor de klinkers, het rechterpaneel voor de medeklinkers en in het midden een zetraam, waarop woorden konden worden gevormd. Met een stok werden de letters en woorden op het zetraam aangewezen. Met de letterplankjes en bijbehorende houten letterhoutjes konden de leerlingen zelf woorden maken.

In 1817 publiceerde Prinsen, directeur van de Haarlemse Rijksweekschool, zijn Leerwijze om kinderen te leeren lezen. Deze leesmethode bestond uit leesboekjes, leestafels, een aanwijsstok, letterplankjes en een letterkast. Dit laatste was heel bijzonder. Deze kast, met bijbehorende tafel, werd voor de klas gezet en aan de leerlingen getoond. Op aanschouwelijke wijze werd met de letterkast klassikaal het proces van woordvorming in beeld en tot klinken gebracht. De invloed van de leesmethode van  Prinsen is in het huidige onderwijs nog steeds zichtbaar.

De letterkast is een uitzonderlijk exemplaar vanwege de zeer goede staat waarin het verkeert. Dit collectie-object krijgt dan ook een mooie plek in de vaste presentatie van het vernieuwde Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

Afbeelding: Mevrouw E. de Graaf- Klarenberg (voorzitter), Mevrouw M. A. Haasnoot – van Delft van de Stichting tot Welzijn van de Jeugd en dhr. Tijs van Ruiten, directeur Nationaal Onderwijsmuseum voor de Letterkast van P.J. Prinsen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.