Dordrechts Museum brengt twee dagen een Ode aan de Koe

12 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Dordrechts Museum brengt twee dagen een Ode aan de Koe

DORDRECHT - Een verrassende kijk op melk in de MelkSalon, kaas maken, koe melken, rondleidingen, boerenlandpoëzie en country/folkmuziek. Op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni brengt het Dordrechts Museum met een scala aan activiteiten een Ode aan de Koe en aan het boerenlandleven.

Tijdens het weekend, dat valt in het Jaar van de Boerderij en samenvalt met de landelijke Lekker naar de Boer-dagen, staan de vele activiteiten in het teken van de koe en biologisch consumeren. Het middelpunt is het schilderij Hollands landschap (het Gein) (1883) van kunstenaar Willem Roelofs. Dit meesterwerk werd eind 2012 aangekocht met een bijdrage van de Vereniging Rembrandt en de Bankgiroloterij. Ode aan de Koe is daarom tevens een ode aan bovengenoemde financiers.

Willem Roelofs
Roelofs werd vooral bekend vanwege zijn landschappen met koeien aan de waterkant. Zijn doeken weerspiegelen een virtuositeit in het schilderen van bewolkte luchten en schuin invallend strijklicht. Hollands Landschap is een mooi voorbeeld van het latere werk van de schilder en een bewijs voor het meesterschap van Roelofs. Het doek past uitstekend bij de Haagse Schoolcollectie van het Dordrechts Museum. Ter ere van de aankoop is in het museum een Roelofszaal ingericht.

Programma
Tijdens het weekend kunt u aansluiten bij diverse rondleidingen langs veestukken, waarin kunst vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken: door de ogen van een kunsthistoricus, een bioloog, de stadsdichter en een rundveedeskundige. Bij deze laatste rondleiding volgt u de route met een iphone (te leen bij de museumwinkel).

De rondleiding Appels met Peren vergelijken laat u de smaak proeven van geschilderd fruit.

Daarnaast zijn er kinderworkshops Koe op Doek, laat historisch filmmateriaal u kennismaken met het boerenleven in Dordrecht rond 1930 en wordt dat landleven geëerd in poëzie. De MelkSalon en MilkStory geeft jong en oud de kans om op een verrassende manier een ode te brengen aan onze meest populaire gezondheidsdrank: melk van de koe.

In de tuin maakt sfeervolle country/folkmuziek de sfeer compleet. U geniet er tijdens een hapje, een drankje of een picknick onder andere van een akoestisch live optreden van het Amerikaanse duo Jenn Rawling en Basho Parks.

Aanmelden Koe op Doek
Als aandenken kunnen kinderen tot en met 12 jaar in de workshop Koe op Doek zelf een koe schilderen. Aanmelden voor de workshop kan via aanmelden@dordrecht.nl o.v.v. workshop Koe op Doek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.