Dordts culureel erfgoed in gevaar

13 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Dordts culureel erfgoed in gevaar

DORDRECHT - Ingezonden brief van Ton Delemarre & Ada d'Hamecourt.

Tot onze verbijtering worden bij Mak van Waay een aantal kunstwerken van Toos Neger aan de meest biedende verkocht. Onder andere gispmodellen van veel van haar beelden (waaronder commissaris BulleBas). De Stichting Toos Neger die haar erfenis beheert, heeft kennelijk grote schoonmaak gehouden.

Toos was een zeer bijzondere vrouw en een begaafd kunstenaar, een boegbeeld van het legendarische Pictura in de tijd van Otto Dicke, Hans Petri, Lou ten Bosch. Otto gaf een boekje uit met haar wonderlijke spreekwoorden onder de titel "Er zit een kind in de kabel".

Wikipedia zegt:  "Toos Neger studeerde beeldhouwkunst bij de hoogleraren Gerard Hoppen, Bon Ingen-Housz en Henk Meijer aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Na 1945 zocht zij met enkele andere studiegenoten (onder anderen Philip Kouwen en Hans Petri) atelierruimte, die zij in 1949 vonden bij het Genootschap Pictura in Dordrecht. Na haar dood in 1986 liet zij haar atelierruimte in Dordrecht na aan de Stichting Toos Neger voor jong talent (thans de Toos Neger International Art Studio)."

Deze studio wordt door de bezuinigingen gesloten en dus ligt Toos op de veiling..........

Aldus: Ton Delemarre & Ada d'Hamecourt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.