Gemeente wil initiatieven meer ruimte geven

17 juni 2013
Gemeente wil initiatieven meer ruimte geven

DORDRECHT - Dordrecht wil meer ruimte geven aan nieuwe initiatieven in de stad. Dit geldt in het bijzonder voor zelfbouw en het tijdelijk gebruik van ongebruikte gronden. Al in 2013 komen drie locaties voor zelfbouw beschikbaar: in de Binnenstad, Stadspolders en op Stadswerven.

De huidige marktsituatie vraagt van de gemeente een andere manier van werken. Het gaat er niet alleen om de stad te ontwikkelen met een aantal grote ontwikkelaars maar juist met vele initiatiefnemers uit de stad.

Daarom wil het college van burgemeester en wethouders in het najaar een uitnodiging aan 'de stad' doen om te komen met initiatieven voor zelfbouw en tijdelijk gebruik van gronden. In de tussenliggende periode werkt de gemeente aan de verdere uitwerking en voorbereiding. Voor de uitvoering is 460.000 euro nodig. Het college legt dit voorstel voor aan de gemeenteraad.

'Zelfbouw' op drie locaties
De gemeente wil zelfbouw in Dordrecht de ruimte geven omdat op de woningmarkt een groeiende behoefte ontstaat aan meer keuzevrijheid voor bewoners. Zelfbouw kan daarmee een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit en diversiteit van de woningvoorraad. Bovendien blijkt uit ervaringen elders, zoals in Den Haag, dat zelfbouw ook in tijden van crisis wèl doorgaat. Maar bovenal biedt zelfbouw geïnteresseerden een kans om een droomhuis te bouwen naar eigen inzichten en wensen.

De gemeente wil in 2013 op drie locaties in de stad kavels uitgeven. In de Binnenstad: de voormalige Veegpost, Vest 94-96 (vier tot vijf kavels) het Mina Kruseman-erf (circa twintig kavels) en Stadswerven (circa zestien kavels). Ondertussen gaat de gemeente verder met het onderzoeken van andere locaties.

De verwachting is dat vanaf eind 2013 de verkoop van grond kan plaatsvinden. De gemeente wil kavels aanbieden tegen een scherpe prijs die zelfbouw ook voor middeninkomens mogelijk maakt.

Meer informatie vindt u op de website www.dordrecht.nl/zelfbouw. Wilt u op de hoogte gehouden worden dan kunt u het belangstellingsformulier invullen.

Tijdelijk gebruik van gronden
De gemeente wil de leefbaarheid en variëteit in de stad behouden en eventueel zelfs verbeteren op lege plekken waar de komende jaren niet ontwikkeld gaat worden. De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van ongebruikte gronden in Dordrecht. Op basis daarvan heeft zij gebieden aangewezen die voorrang krijgen. Dit zijn in ieder geval Amstelwijck Noord en Stadswerven.

Vanaf het najaar gaat de gemeente inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen uitnodigen om voor locaties initiatieven in te dienen. Initiatieven voor stadslandbouw, tijdelijke natuur maar ook andere (economische) initiatieven zijn welkom. De komende maanden werkt de gemeente aan de verdere uitwerking en voorbereiding.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.