Bert Verkaik: 'We zorgen om te ontzorgen'

19 juni 2013
Bert Verkaik: 'We zorgen om te ontzorgen'

DORDRECHT - Op zaterdag 15 juni opende afscheidswinkel De Roos haar deuren. In het pand aan de Groenmarkt zijn onder anderen urnen, condoleancekaarten, troostartikelen en sieraden te koop. Alles heeft in meer of mindere mate te maken met de dood.

In Nederland lijkt er nog steeds een taboe op de dood te heersen, maar er vindt wel een verandering plaats. volgens eigenaar Bert Verkaik. “In het buitenland is een afscheidswinkel namelijk de normaalste zaak van de wereld.”

Bert Verkaik merkte de afgelopen jaren dat er veel behoefte was aan een afscheidswinkel. “Mensen willen een kopje koffie drinken en met elkaar in contact komen. Maar ze zitten ook met veel vragen, bijvoorbeeld over wat ze met de as van een overledene kunnen doen. Daarnaast organiseren we ook lezingen over rouwverwerking.”

De winkel is er dus vooral om troost te bieden en te helpen. “Het is eigenlijk een stukje dienstverlening.” Verkaik noemt het 'zorgen om te ontzorgen'. Een duidelijk voorbeeld daarvan is dat er mensen zijn die het te moeilijk vinden om de as van een overledene op te halen bij het crematorium. Dan wordt dat geregeld door de afscheidswinkel.

“We hebben er ook bewust voor gekozen om de winkel niet bij de begraafplaats te openen, omdat dat te zwaar is voor sommige mensen.” De winkel is dus niet zonder reden in de historische binnenstad gevestigd. Al verwacht Verkaik niet dat iedereen zomaar binnen zal stappen, zoals zij doen bij een kledingwinkel. “Het is een speciaalzaak, dus klanten komen hier gericht naartoe.”Dan rest nog de vraag wat de algemene reactie op de winkel is, nu deze sinds een aantal dagen geopend is. “Overwegend positief”, meldt Verkaik. “De behoefte van mensen voor een winkel als dit is merkbaar. En als ze eenmaal binnenstappen, zijn ze aangenaam verrast door de sfeer.” De vragen die ze stellen, zijn heel divers. “Klanten komen gericht dingen kopen, zoals een urn. Maar er zijn ook mensen die informatie willen inwinnen.”

De afscheidswinkel wil mensen dus helpen door in een behoefte te voorzien. Daarnaast wil de winkel een informatieve functie vervullen. Het belangrijkste voor Verkaik is echter dat zijn winkel de mensen niet afschrikt. “Wij willen het vooral laagdrempelig houden, zodat mensen makkelijker naar binnen stappen.”
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.