Gemeente in gesprek over nieuwe drank- en horecaverordening

26 maart 2013
Gemeente in gesprek over nieuwe drank- en horecaverordening

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht maakt een nieuwe Drank- en Horecaverordening, zoals is bepaald in de nieuwe Drank- en Horecawet. Deze Dordtse verordening komt tot stand door gesprekken met horeca, sportverenigingen en onderwijsinstellingen. Belangrijk uitgangspunt voor het maken van de definitieve verordening is dat de gemeente nadrukkelijk een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van alle alcoholverstrekkers in de stad.

Per 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking getreden. Doel van deze wet is het terugdringen van overmatig alcoholgebruik (vooral onder jongeren) en het voorkomen van overlast waarbij alcohol in het spel is. Gemeenten moeten voor 1 januari 2014 een verordening opstellen die aansluit bij de nieuwe wet. 
 
Dordtse verordening 
Het college vindt dat de verordening niet onnodig beperkend moet zijn, maar juist ruimte moet bieden om de eigen verantwoordelijkheid in te vullen. De nieuwe wet verplicht de gemeenteraad echter wel om regels te stellen voor de zogenaamde paracommerciële alcoholverstrekkers, waaronder sportverenigingen. Bijvoorbeeld door de schenktijden op te nemen in de verordening. De invulling hiervan is echter vrij. Naast de schenktijden kunnen extreme prijsacties in de detailhandel en de horeca onderdeel zijn van de verordening. 
 
In gesprek 
De komende periode bespreekt het college de conceptverordening met onder andere horecaondernemers, detailhandelaren, sportverenigingen en de gemeenteraad. Op basis van deze gesprekken stelt het college een definitieve verordening op. Deze wordt ter inzage gelegd, volgens de wettelijke inspraakprocedure. Na verwerking van alle zienswijzen wordt de verordening aangeboden aan de gemeenteraad. Deze neemt hierover voor 1 januari 2014 een besluit. 
 
Toezicht 
Vanaf half april gaat het gemeentelijk bedrijf Toezicht de handhaving en toezicht op de nu al geldende landelijke Drank- en Horecawet uitvoeren. Dit deed voorheen de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). De prioriteit ligt dit jaar bij het handhaven van de leeftijdsgrenzen: geen verkoop aan jongeren onder de 16 jaar. Na de vaststelling van de Dordtse verordening wordt de handhaving hierop aangepast.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.