Gemeente vraagt eigen-verantwoordelijkheid bij handhaving drankbeleid

19 juni 2013
Gemeente vraagt eigen-verantwoordelijkheid bij handhaving drankbeleid

DORDRECHT - Naar aanleiding van de nieuwe Drank- en Horecawet zijn alle gemeenten verplicht om voor 1 januari 2014 een lokale Drank- en Horecaverordening vast te stellen. In Dordrecht is de concept verordening met verschillende belanghebbende partijen besproken. Naar aanleiding van die besprekingen is de conceptverordening aangepast. Het doel van de nieuwe Drank- en Horecawet is het terugdringen van overmatig alcoholgebruik (vooral onder jongeren), het voorkomen van overlast waarbij alcohol in het spel is en eerlijke concurrentie bevorderen. Met de lokale verordening wil de gemeente bijdragen aan die doelen en stimuleren dat alle partijen hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

De beperking van prijsacties die in eerdere voorstellen stond was met name lastig voor landelijke supermarktketens. Wethouder Harry Wagemakers: “In landelijke campagnes zou dan steeds voor Dordrecht een uitzondering gemaakt moeten worden. Dat is niet werkbaar.” Happy hours in de horeca blijven ook in de nieuwe tekst verboden.

Eigen-verantwoordelijkheid
Sportverenigingen en andere paracommerciële instellingen moeten hun schenktijden beperken tot een uur voor en twee uur na een verenigingsactiviteit. Koninklijke Horeca Nederland drong aan op minimaliseren van oneerlijke concurrentie. Het college van Burgemeester en wethouders denkt hierin grotendeels te kunnen voorzien door een beperking van de schenktijden op te nemen. Veel hinder voor de kernactiviteiten van verenigingen zal de maatregel niet hebben, zo is de verwachting van het college. Daarnaast blijft het verstrekken van alcohol een eigen verantwoordelijkheid van de verenigingen. Er wordt op hen een beroep gedaan verantwoord om te gaan met het schenken van alcohol. Wethouder Wagemakers: “Dat kan bijvoorbeeld door pas na een bepaald tijdstip alcoholische drank aan te bieden en bij jeugdwedstrijden helemaal geen alcoholhoudende drank te verstrekken.

Proces
Na de inspraaktermijn worden de reacties eventueel verwerkt in een nieuwe tekst. Daarna stelt de raad de verordening vast.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.