Gemeente past grote projecten fors aan

21 juni 2013
Gemeente past grote projecten fors aan

DORDRECHT - Minder woningen en minder hoogbouw op Stadswerven, een eventueel gefaseerde aanleg van Belthure Park, een langere ontwikkeltijd voor Businesspark Amstelwijck en een andere invulling van de zone tussen Albert Schweitzerziekenhuis en Sportboulevard. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen die het college nu voorstelt in het kader van het project Richting Kiezen. Op 25 juni bespreekt de gemeenteraad deze uitgangspunten.

Realistisch
In oktober vorig jaar begon de gemeente Dordrecht met het project Richting kiezen. De gemeente heeft in samenhang gekeken naar de programmering van de grote projecten in het licht van de veranderende marktomstandigheden. Het is niet meer realistisch dat alle geplande woningen, kantoren en winkels daadwerkelijk gebouwd worden. Daarom moet de gemeente keuzes maken tussen en binnen projecten. Leidend daarbij is het maatschappelijk rendement, het financieel belang van de gemeente en de bestaande juridische afspraken van de gemeente met marktpartijen. Bij het rendement gaat het om:

 - de aantrekkingskracht van de binnenstad
 - versterking van de economie
 - aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus
 - versterking van landschap en/of bijdrage aan duurzaamheid
 - voorzieningen die een duidelijke leemte invullen in de stad

Bij een aantal projecten is al duidelijk dat de gemeente hier de komende tijd niet meer actief in gaat investeren (zoals Maasterras) of juist wel (zoals de Westelijke Dordtse Oevers). Ook voor parkeergarage Kromhout is een voorstel aan de raad voorgelegd. Voor de projecten Leerpark, Vogelbuurt, Wilgenwende en Dordt West worden de bestaande plannen voortgezet.

Bij veel projecten is de gemeente nog in gesprek met haar contractpartners. Daarom heeft de gemeenteraad tot nu toe vooral in beslotenheid over de keuzes gesproken. Ook nu nog kan de gemeente niet alles openbaar bespreken, omdat dat nadelige gevolgen kan hebben voor de gemeente en haar contractpartners. Definitieve beslissingen over aanpassingen komen dan ook pas later dit jaar aan de orde. De gemeente gaat al wel uit van veel lagere grondopbrengsten, met een geschat verlies van € 43,6 miljoen op de boekwaarde.

Stadswerven
Het college blijft Stadswerven de hoogste prioriteit geven, zowel vanwege de financiële belangen van de gemeente als vanwege de impuls voor de binnenstad. Het oorspronkelijke plan, met dichte bebouwing, veel appartementen en hoogbouw tot 45 meter, is niet meer realistisch. Daarom kiest het college voor minder woningen, hoogbouw tot maximaal 28 meter en een verschuiving naar meer eengezinswoningen.

Er komen kansen voor zelfbouw. Omdat het veel langer gaat duren voor Stadswerven helemaal is bebouwd, wil het college in de tussentijd bestaande elementen als de insteekhaven en de landtong handhaven.

Belthure Park
De ontwikkelaar Bouwfonds stelt voor Belthure Park (bestaande uit een golfbaan en villa’s) in twee fases fases te ontwikkelen: eerst het zuidelijk deel tussen de Zuidendijk en de Zeedijk, daarna pas het deel achter de Stevensweg. Mogelijk krijgt het gebied van de golfbaan tijdelijk het karakter van een natuurgebied.

Amstelwijck
Bij Businesspark Amstelwijck is geconstateerd dat er minder vierkante meters kantoren per jaar verkocht worden. Daarmee loopt de ontwikkeltijd voor het totale kantorenpark uit tot 2035.

Gezondheidspark
Het oorspronkelijke plan voor woningen, kantoren, winkels en andere voorzieningen in de zone tussen ziekenhuis en Sportboulevard is in deze economische tijden niet haalbaar. Daarom werkt de gemeente met de ontwikkelaars en enkele zorginstellingen aan een nieuwe invulling van dit gebied.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.