Campagne gestart voor inleveren kleine elektrische apparaten

28 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Campagne gestart voor inleveren kleine elektrische apparaten

DORDRECHT - Gooi niet weg, lever in. Op 28 juni start de gemeente Dordrecht, samen met afvalinzamelaar HVC en Wecycle, een multimediale campagne rond het hergebruik van kleine elektrische apparaten. Onder het motto ‘Gooi niet weg, lever in!’ roept de gemeente inwoners op een spaarlamp, MP3-speler, keukenmixer en elk ander klein elektrisch apparaat in te leveren voor recycling. Bijna 90% van het materiaal is opnieuw te gebruiken.

Bijna iedereen weet dat een oude televisie of kapotte koelkast moet worden ingeleverd om te recyclen. Dat dit ook geldt voor kleine elektrisch apparaten is minder bekend. Als deze kapot gaan, verdwijnen ze vaak in de vuilnisbak. Maar ook in zulke apparaten zitten metalen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Gooi niet weg! Lever in! is daarom ook de slogan van de campagne. Na inlevering worden deze metalen weer als grondstof hergebruikt in nieuwe apparaten. Dat is goed voor het milieu, maar ook gunstig voor de prijs van die nieuwe producten.

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat wie in de elektronicawinkel een nieuw apparaat koopt, het oude meteen kan inleveren. De winkelier zorgt ervoor dat het op de juiste plek terechtkomt voor recycling. Andere inleverplaatsen zijn de kringloopwinkel Opnieuw & Co aan de Merwedestraat 52-54 en de Milieustraat aan de Baanhoekweg 8-10.

Wethouder Wagemakers van Dordrecht steunt de actie van harte. “Recyclen bespaart op veel meer dan de meeste mensen weten. Ten eerste op het afvalaanbod, maar ook op grondstoffen en CO2-uitstoot. Huishoudens merken het ook in hun portemonnee, want minder afval betekent minder kosten terwijl hergebruiken geld oplevert.“

Op 28 juni start de gemeente Dordrecht, samen met afvalinzamelaar HVC en Wecycle, een multimediale campagne met posters, banners, social media, tv- en radioreclames en de website www.gooinietweg.nl. In september is er een grote inzamelactie met een prijsvraag. Er zijn mooie prijzen te winnen; ook de likers van facebook.com/gooinietweg loten mee.

Behalve in Dordrecht start de campagne ‘Gooi niet weg, lever in!’ in 37 andere gemeenten. Wecycle, de organisatie die verantwoordelijk is voor het recyclen van oude elektrische apparaten, maakt de campagne financieel mogelijk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.