Primeur: proefvak met gerecycled 'koud' asfalt

28 juni 2013

DORDRECHT - Op de Oude Veerweg in Dordrecht is een proefvak aangebracht dat volledig bestaat uit 100% oud asfalt. Bovendien is dit asfalt bij een lagere temperatuur geproduceerd. Wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid) gaf het startschot voor deze unieke toepassing, ontwikkeld door Dura Vermeer.

Bij 100% hergebruik van verouderd asfalt is een verjongingsmiddel nodig om de elastische eigenschappen te herstellen. Die gaan in de loop der tijden namelijk grotendeels verloren. Dura Vermeer heeft het oude materiaal zodanig verjongd dat het weer dezelfde eigenschappen heeft als nieuwe asfaltmengsels. Er zijn hierdoor geen primaire bouwstoffen meer nodig.  Ook wordt het asfalt op een lagere temperatuur geproduceerd, 135 in plaats van 165 graden.
 
Dit dubbel duurzame asfalt een forse CO2-vermindering op. Deze combinatie is uniek en alleen nog maar getest in een laboratorium. De gemeente Dordrecht werkt graag mee aan het experiment, omdat het bijdraagt aan verduurzaming van de wegenbouw.
 
Het is de tweede keer dat in Dordrecht 100% recyclingasfalt wordt toegepast. In 2012 gebeurde dat al, maar toen bij normale productietemperatuur. Ook testte Dordrecht al koud asfalt op de Nieuwe Merwedeweg. Nu zijn deze beide aspecten gecombineerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.