Efficienter onderhoud Dordtse sloten en singels

04 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Efficienter onderhoud Dordtse sloten en singels

DORDRECHT - De Samenwerking tussen de gemeente en het waterschap is officieel vastgelegd. Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrecht hebben hun samenwerking bij het onderhoud van de sloten en singels in de stad officieel vastgelegd. De overeenkomst leidt tot een kostenbesparing en een efficiëntere manier van werken.

Wethouder Rinette Reynvaan (Leefbaarheid) en heemraad Bert Schelling (waterhuishouding) brachten vanmiddag  3 juli 2013 de samenwerking in praktijk. Zij maakten gezamenlijk een stuk singel schoon bij het Hugo de Grootplein.

Het waterschap en de gemeente werken al meer dan vijftien jaar samen bij het onderhoud van sloten en singels in de stad. Al die tijd maken de twee organisaties gebruik van elkaars kennis en kunde. De samenwerking en de onderlinge afspraken waren echter nog niet vastgelegd in een contract. Daardoor was er af en toe onduidelijkheid over verantwoordelijkheid en kostenverdeling.

Gezonde watergangen
Op basis van de samenwerkingsovereenkomst is een maaiplan opgesteld. Een goed maaiplan is van belang voor gezond water in de sloten en singels. ”Door overtollige waterplanten te verwijderen, blijft er voldoende zuurstof voor planten en dieren. Dat leidt tot schoon oppervlaktewater,” zegt heemraad Schelling. “En dat is weer van belang voor het recreatief gebruik van de sloten. Bijvoorbeeld als kinderen met een bootje het water op willen”, vult wethouder Reynvaan aan. Het maaien van waterplanten is ook van belang voor de doorstroming van het water. Als een singel volgroeit met waterplanten, kan deze minder water opvangen. Bij zware regenval zou de singel dan kunnen overstromen.

Duidelijke afspraken
Door de samenwerkingsovereenkomst is die duidelijkheid er vanaf nu wel. Het waterschap beschrijft precies welke werkzaamheden er allemaal gedaan moeten worden. De gemeente houdt het toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden. Beide partijen zijn opdrachtgever voor alle werkzaamheden. De organisaties verdelen de kosten op een logische en eerlijke manier.

De overeenkomst is aangegaan voor twee jaar, maar kan tweemaal met een jaar worden verlengd. Na ieder jaar is er een evaluatie en kunnen de afspraken worden bijgesteld

Fotobijschrift: Wethouder Rinette Reynvaan (Leefbaarheid) en heemraad Bert Schelling van Waterschap Hollandse Delta verwijderen gezamenlijk overtollige waterplanten uit de singel tussen de Hugo de Grootlaan en de Van Baerlestraat. Hiermee geven ze het officiële startsein voor de vastgelegde samenwerking tussen beide partijen bij het maaien van sloten in de stad. (Foto: Jan van der Waal)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.