Groene Scheuten organiseren Picknick voor portefeuillehouder

08 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Groene Scheuten organiseren Picknick voor portefeuillehouder

DORDRECHT - Het was een hele verrassing voor Henk Mirck, regionaal portefeuillehouder duurzaamheid en milieu, toen hij zich in volkstuincomplex ’t Vlijpark in Dordrecht meldde bij Filine en Tes, die een uitgebreide en overheerlijke picknick hadden georganiseerd

Eretitel
Groen Links reikt jaarlijks in wel honderd plaatsen Groene Lintjes uit aan mensen die zich inzetten voor een groene, duurzame en mooie wereld. Dit jaar voor het eerst konden ook jonge natuurliefhebbers worden genomineerd. De jeugdige winnaars krijgen dan de eretitel Groene Scheuten. Bij de feestelijke prijsuitreiking in de Herberg aan de Kop van het Land op 15 juni j.l. werden Feline en Tes de eerste Groene Scheuten van de Drechtsteden. De titel werd toegekend aan de twee leerlingen van de Statenschool, omdat zij op het schoolplein een insectenhotel hadden gerealiseerd. Bij de prijsuitreiking maakte Henk Mirck kennis met de twee elfjarigen. Afgesproken werd nog eens door te praten over andere ideeën die de meisjes hebben.

Picknickoverleg
Feline en Tes nodigden de wethouder uit voor een ontmoeting op het volkstuincomplex, waar de ouders van Tes een tuin hebben.  Op een prachtig gedekte tafel op de veranda stonden allerlei heerlijkheden als zelfgebakken pannenkoekjes en cakes, meloen, sappen en nog veel meer. Aan de welgevulde dis in het zonnige en bloemrijke decor, informeerde Henk Mirck naar de ideeën van de dames. Die zijn er volop. Er werd besproken of en hoe de portefeuillehouder hen kan steunen bij de praktische uitvoering van de ideeën die er zijn. .

Speurtocht
Hoog op de lijst staat het organiseren van een speurtocht door de stad op zoek naar de natuur voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. “Ook midden in de stad is nog natuur te vinden”, zeggen de meiden, “Maar je moet er wel oog voor hebben en weten waar je naar moet kijken. Daarom willen wij graag een speurtocht uitzetten, want dan leren kinderen ook dat er heel wat meer te zien is in de stad dan alleen maar stenen.”  “Een prima plan”, vond Henk Mirck. “Ik kom elke twee weken bij duurzaamheidscentrum Weizigt. Als jullie je plan nog wat verder uitwerken, wil ik wel vragen of ze jullie daar verder willen helpen met de opzet van de speurtocht en het bekendmaken ervan.”

Teksten
Vervolgens lieten Tes en Feline wat miniposters zien, die ze keurig hadden ingelijst. “Het is de bedoeling medescholieren aan het denken te zetten, met teksten over bijvoorbeeld geen of minder vlees eten”, legden ze uit. “Wellicht zijn andere scholen daar ook in geïnteresseerd”. Als dat zo is kunnen we er posters van laten drukken. Net zo als die van Loesje, maar dan natuurlijk ondertekend met jullie namen.”, aldus Henk Mirck  Nog een idee van de Groene Scheuten is om af en toe teksten te schrijven over duurzame onderwerpen en die aan te bieden voor bijvoorbeeld schoolkranten, lespakketten of voor huis-aan-huis bladen. Ook daarbij zegde de portefeuillehouder zijn steun toe.

Steun die Feline en Tes soms best kunnen gebruiken, want niet elk plannetje wordt werkelijkheid. Zo is het niet gelukt om zonnepanelen op het dak van de Statenschool te krijgen, toen de school verbouwd werd. “dat had er vooral mee te maken dat onze school een monument is”, besluiten Tes en Feline hun verhaal. Een verhaal dat vast nog wel vervolg krijgt.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.