Het roer moet om. Nieuwe aanpak weidevogelbeheer noodzakelijk

09 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Het roer moet om. Nieuwe aanpak weidevogelbeheer noodzakelijk

DRECHTSTEDEN - Het gaat niet goed met de natuur in het Zuid-Hollandse boerenland. Vooral de weidevogels hebben het zwaar. In de afgelopen tien jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen. In de provincie Zuid-Holland gaat de achteruitgang harder dan elders in Nederland. Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar geen weidevogels meer te bewonderen.

De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland roept de provincie dringend op om tot een nieuwe aanpak van het weidevogelbeheer te komen om de Zuid-Hollandse weidevogelpopulatie te behouden en te herstellen.
 
Boeren en natuurorganisaties leveren sinds enkele tientallen jaren inspanningen om de weidevogels te behouden.  De afgelopen decennia is flink in het agrarisch natuurbeheer geïnvesteerd met overheidssubsidies. Helaas leiden die inspanningen niet tot succes. Het agrarisch natuurbeheer is verre van effectief. Alleen in de Zuid-Hollandse natuurreservaten kunnen weidevogels nog stand houden. Om de verschillende soorten weidevogels in onze provincie te kunnen behouden zijn echter meer reservaten nodig.
 
Het moet dus fundamenteel anders. Het leefgebied van de weidevogels moet worden hersteld. Alleen dan kan het beheer succesvol worden. Het boerenland is steeds minder geschikt voor weidevogels om te broeden en hun jongen groot te brengen.

De waterstand is vaak veel te laag. Op  boerenbedrijven is vooral nog heel productief grasland te vinden, wat goed is voor het boerenbedrijf, maar waarin de weidevogels en hun kuikens nauwelijks nog voedsel kunnen vinden. Ook wordt het agrarische landschap steeds meer verstoord door bebouwing en infrastructuur met als gevolg een steeds kleiner gebied waar de weidevogels kunnen leven.
 
In het ontwerp Natuurbeheerplan 2014 stelt de Provincie Zuid-Holland voor om het weidevogelbeheer tot 2016 voort te zetten zoals het de afgelopen jaren werd uitgevoerd. De NMZH vindt dit, gezien de slechte resultaten van de afgelopen jaren, een slecht voorstel.

De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland dringt er daarom bij de provincie op aan om snel te beginnen met het ontwikkelen van een nieuwe aanpak. Ook roept de NMZH de provincie op het leefgebied voor de weidevogels in kansrijke gebieden te herstellen en op korte termijn verbeteringen aan te brengen in de uitvoering van het weidevogelbeheer. Goede voorbeelden hebben al laten zien dat effectieve bescherming van weidevogels  dan wel mogelijk is, vooral wanneer door boeren, vrijwilligers en terreinbeheerders wordt samengewerkt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.