De vlag gaat weer uit op 19 juli voor de geboorte van Nederland

10 juli 2013
De vlag gaat weer uit op 19 juli voor de geboorte van Nederland

DORDRECHT –   De bedoelde of onbedoelde geboorte van de natie Nederland zal op vrijdag 19 juli zeker weer aandacht krijgen in Dordrecht. Voor de derde keer gaat de vlag uit op de openingsdag van de vrije statenvergadering (19 juli 1572 in het Hof).

Winkeliers en de Klandermuelen (Han Elzerman) doen wederom mee. In 2011 werd voor de eerste keer weer aan 19 juli aandacht besteed, nadat Dordt in het verleden de historie vierde me tde Hoffeesten.

Op weg naar de heropening van het Hof, tot 1572 nog een Augustijnenklooster, komt steeds meer los.

De winkeliers van de Vriesestraat met Arien van Pelt als woordvoerder en voorzitter laten het volgende weten:

Ondanks de discussie over datum en historische gebeurtenis hijsen de winkeliers in de Vriesestraat vrijdag 19 juli a.s. de vlag gewoon in top.

Uit onderzoeken (BRO) blijkt dat juist binnensteden met een historisch karakter de grootste kans hebben de komende decennia aantrekkelijk te blijven voor zowel toeristen als winkelend publiek. “Wij zijn blij met onze historische binnenstad en straat met geschiedenis. Dat zetten wij dan ook graag kracht bij door op 19 juli de vlag uit te hangen. Feest is feest,” stelt voorzitter van de winkeliersvereniging in de Vriesestraat Arien van Pelt.

Het lijkt er op dat meer winkelstraten overwegen op 19 juli te vlaggen. “Zo goed als alle andere straten hebben in ieder geval positief gereageerd,” weet Van Pelt.

Contactpersoon: Arien van Pelt

De discussie over 19 juli als geboortedag van de natie , die door Herman van Duinen werd losgemaakt, kreeg een reactie via RTV Rijnmond van Schoon:
Peter Schoon, directeur musea en archief van Dordecht, laat de nuanceringen van Van Duinen voor diens rekening: "Met alle respect voor hem, maar ook hij kan slechts interpreteren. Veel weten we nu eenmaal niet. Andere historici, zoals Herman Pleij en Matthijs Balen, beschouwen 19 juli 1572 wel degelijk als een soort geboortedag".

Hij is dan ook niet van plan om die interpretaties los te laten: "Volgend jaar gaat hier een prachtig museum open, waarin we een kijkje geven op belangrijke mensen en gebeurtenissen uit onze historie. De Gebroeders De Witt, De Dordtse Synode, de Sint Elisabethvloed en ook die Statenvergadering. Want hoe je het ook ziet, het gebeurde hier in Dordrecht".

Joke Vente, eens journaliste van het Vrije Volk schreef een klein boekje over 1572, dat door stichting Historisch Platform Dordrecht kan worden geleverd via boekhandels.

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.