Brandweer brengt loze meldingen terug van 950 naar 650

11 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Brandweer brengt loze meldingen terug van 950 naar 650

DRECHTSTEDEN - Begin van dit jaar is de Brandweer Zuid-Holland Zuid de strijd aangegaan met nodeloze automatische brandmeldingen. Dit heeft direct tot resultaat geleid, het aantal meldingen is afgenomen.

Resultaten project TOOM
Het project (TOOM), dat sinds januari 2013 draait, staat voor Terugdringen Onechte Ongewenste Meldingen. In de eerste 5 maanden van 2012 waren er 950 meldingen via het Openbaar Meld Systeem (OMS), vanaf 1 januari 2013 zijn er over dezelfde periode 650 OMS-meldingen geweest. Dit is een reductie van 300 meldingen. De uitgevoerde acties hebben resultaat.

Huidige acties 2013
Onderstaande acties zijn gestart in januari 2013 en zullen onverminderd doorgaan.

- Versturen van brieven en uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.
In januari is de brandweer van start gegaan met een computerprogramma waarmee ze iedere gebruiker van het Openbaar Meld Systeem, welke een nodeloze melding veroorzaakt, een brief stuurt. In deze brief kunnen gebruikers uitgenodigd worden voor een gesprek, om zo samen te kijken naar verbeteringen in het meldsysteem. Door de gebruiker te wijzen op de technische mogelijkheden die er zijn, kunnen ze met hun eigen brandbeveiligingsbureau kijken wat voor hun object de beste oplossing is. De gesprekken zijn dan ook als zinvol ervaren door de gebruikers. Een onechte brandmelding is ook voor een bedrijf of instelling niet wenselijk. De bedrijfsvoering stopt, er ontstaat onrust, maar ook de motivatie van het personeel kan afnemen. Gebruikers vinden het prettig om handsvaten aangeboden te krijgen, waarmee zij deze onechte meldingen kunnen voorkomen.

- Directe doormelding uitzetten.
Daarnaast is op landelijk niveau besloten om instellingen of bedrijven, die geen wettelijke verplichting hebben tot een doormelding van de brandmeldinstallatie naar de meldkamer van de brandweer, af te sluiten van het Openbare Meld Systeem. Zij behouden uiteraard de brandtechnische installatie, zodat zijzelf intern gealarmeerd blijven worden bij een brandmelding. Deze instellingen of bedrijven zijn immers zelf in staat om brand via het landelijke alarmnummer 112 te melden.

- Aanpassen van afspraken met particuliere alarmcentrales.
Verder wordt met de particuliere alarmcentrales, die niet geverifieerde brandmeldingen doorgeven aan de meldkamer van de brandweer, overleg gevoerd en procedures worden aangepast.

- Kennis delen met installateurs.
Tot slot is er op donderdag 7 juli een netwerkbijeenkomst geweest voor installateurs van brandmeldinstallaties. Zij zijn de adviseurs van de gebruikers van het Openbaar Meld Systeem oftewel de instellingen en bedrijven. Zij zijn degene die op een adequate wijze de technische maatregelen realiseren. Tijdens deze netwerkmiddag is uitleg gegeven over kwaliteitsverbetering en certificering van brandmeldinstallaties, om er zo met elkaar
voor te zorgen dat de installatie doet wat hij moet doen; Echte brandmeldingen doorgeven.

- Aanleiding terugdringen onechte meldingen.
De brandweer wil alleen echte brandmeldingen ontvangen via het Openbaar Meld Systeem. Op het moment van een brandmelding neemt het risico in het verkeer toe. Daarbij komt dat de gealarmeerde ploeg brandweermensen en het bijbehorende materiaal ook niet meer ingezet kan worden voor noodzakelijke hulpverlening op andere locaties. Verder heeft een melding altijd financiële gevolgen en een flinke impact op de bedrijfsvoering. Tot slot bestaat de brandweer Zuid-Holland Zuid voor het grootste gedeelte uit vrijwilligers. Dit zijn betrokken inwoners, die naast hun baan, zich 24 uur per dag en 7 dagen per week inzetten voor de veiligheid in hun gemeente. Wij willen hun werkgevers niet onnodig belasten met afwezigheid van hun personeel, zeker niet voor onechte brandmeldingen.
Landelijk zijn er 150 onecht of ongewenste meldingen per dag. Onze regio zijn dat er gemiddeld 6.

Oorzaak onechte meldingen.
Melders boven het kookgedeelte, vlakbij de magnetron of de douche of op een onlogische plek naar aanleiding van interne verhuizingen/verbouwingen; 40 procent van de loze meldingen wordt veroorzaakt door de onderstaande top 3;
1. Koken/Bakken/Braden
2. Stoom/Douche
3. Werkzaamheden

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.