Slotnummer landelijk schaakblad MATTEN Dordts gekleurd met ook veel C. Buddingh'

11 juli 2013
Slotnummer landelijk schaakblad MATTEN Dordts gekleurd met ook veel C. Buddingh'

DORDRECHT – Het landelijke literaire schaakblad MATTEN is voor de laatste keer verschenen. De uitgave, die te vergelijken was met het literaire blad HARD GRAS voor voetballiefhebbers, is in het slotnummer erg Dordts gekleurd.

Peter Boel beschrijft de geboorte van het Nederlands journalisten kampioenschap schaken, naar idee van Hans Berrevoets.  Dat was in 1989. Godfried Bomans stond in het verre verleden aan de wieg van de schaakwedstrijden als onderdeel van het schaken in Wijk aan Zee onder nu de naam Tata Chess.

Journalist Kees van Tol uit Dordrecht ontpopt zich in MATTEN als een dichter. Hij werd eens gehuldigd voor journalist Alexander Munninghoff. Verder komen nog meer regionale namen langs in het blad Matten, dat een eigen schaakmarkt had met speciale schaakverhalen. Zes jaar hield Matten het vol en daarom is een terugblik op het (schaak) leven van de Dordtse dichter C.Buddingh’ ook wel heel passend. Biograaf Wim Huijser schreef het en kreeg vijftien pagina’s. Buddingh' speelde jarenlang landelijk voor schaakclub Dordrecht, dat onlangs het 125 jarig bestaan vierde.

Buddingh’ kijkt in Matten terug op zijn schaakervaring met de voormalige vice-wereldkampioen Kortsjnoi:

Een gedenkwaardig moment in Buddingh’s schaakleven is de klokseance tegen Kortsjnoi die in februari 1968 ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Dordtse schaakclub in zaal Kunstmin wordt gehouden. Buddingh’ speelt op een van de twaalf borden en verheugt zich er al lang van tevoren op: ‘Het zal een genot zijn door deze Victor, van wie een van de allermooiste sportfoto’s bestaat die ik ooit gezien heb […] van het bord geveegd te worden. Want daar zal het wel op uitdraaien.’ Buddingh’ neemt zich voor zijn openingsrepertoire nog eens stevig door te nemen en richt zijn hoop op complicaties. Uiteindelijk komt er van voorbereiding weinig terecht. In de middag voor de wedstrijd neemt hij de Russische analyses van de Tsjigorin-verdediging nog even door. Daar moet zijn antwoord liggen als Kortsjnoi met d4 opent. ‘Op c4 ook Pc6 en op c4 maar Siciliaans, met e6 en a6, dat ik ook redelijk goed ken. Mocht hij met iets anders op de proppen komen, dan zie ik wel.’

Buddingh’ verliest de partij, maar wordt niet ingemaakt. In zijn dagboek toont hij zich vooral de beschouwer en stelt hij vast dat Kortsjnoi kleiner was dan hij hem had voorgesteld. ‘Vriendelijk, maar weinig spraakzaam en zeer in zichzelf gekeerd. Als hij langs de borden loopt ook niet het flauwste glimlachje, wel, af en toe, zijn befaamde spiedende blik tussen zijn zwarte, half neergeslagen wimpers door. Vanaf zijn slapen twee kale plekken, zodat zijn donkere kuif als een kroezig schiereilandje naar voren steekt. Van achteren een kaal kruintje. Vrij grote handen, heel kleine voeten in zwarte schoenen. Een dofzwart pak. Grijs overhemd met ingeweven dessin, donkere das. Aan zijn rechterhand een ingekartelde gouden ring. Aan zijn linkerpols een goud horloge met vaalgrijs leren bandje. Rookt bijna aan één stuk door (Peter Stuyvesant), de sigaret in zijn linkerhand.’ Over de partij zelf: ‘Ik won zelfs een pion en kwam in het volgende eindspel: Wit: Ke4, Lf4, pi.a3, e5, f5, g2, h2; Zwart: Kg8, Pc6, pi.a7, b6, c7, f7, h7, een eindspel dat ik volgens Kortsjnoi, met wie ik later nog even over de partij heb staan praten, nooit had mogen verliezen.’ In 1971 kan Buddingh’ opnieuw aantreden tegen Kortsjnoi en speelt dan zijn favoriete variant van het Frans.

Matten is een uitgave van New in Chess. Het slotnummer is 160 pagina’s veel terugblikken met schaakzaken.

MATTEN, Schaakverhalen 12
In dit nummer o.a.: In de reuzenschaduw van J.H.Donner
Door Dirk Jan Ten Geuzendam, Allard Hoogland, Rob Van Vuure

MATTEN is de "Hard Gras" over schaken. Het staat vol met leesverhalen over schaken en schakers. Dus geen partijen, geen analyses, en slechts een enkel diagram.

Grimmige, vrolijke en ontroerende verhalen over genieën en bijna-genieën. Met foto’s en cartoons. MATTEN is er niet alleen voor de actieve schaker, maar voor iedereen met een brede culturele belangstelling, of met een sluimerende liefde voor het spel.

INHOUD MATTEN 12:

1. Nol van ’t Riet
De Edwin van der Sar van het Nederlandse schaak

2. Wim Huijser
Vriendschappen, schaakproblemen en poëzie
Kees Buddingh’, dichtend schaker te Dordrecht

3. Guus Luijters
Een oeverloze reeks aankondigingen
Nerea Riesco: De ivoren olifant

4. John Kuipers
Reputatie radeloos
Imago en zelfbeeld van Walter Browne

5. Bas Beekhuizen
De Foto

6. Leon Pliester
Bobby zoals ik hem meemaakte

7. Arne Moll
Voer voor Psychologen
Over de waardering van J.H. Donner

8. Willem Andriessen
Marten Coerts op avontuur

9. Geurt Gijssen
Het Notatieformulier
Kasparov-Karpov, Sevilla 1987, Partij 24

10. Peter Boel
Hoger komt men niet
Het Wijk aan Zee Journalistenkampioenschap

11. Bart Stam
IJslandse overpeinzingen

12. Robert Hübner
Herinneringen aan Carel van den Berg

13. Rob van Vuurde
Mannheim 1914 - Oorlog als spelbreker

14. Karel van der Weide
Oslo im Frühjahr

15. Jeremy Silman
De prijs van hoop

16. Paul van der Sterren
Oud papier

17. Leo Vroman
Het Gedicht

Wim Brands, VPRO radio:
"Een van de leukste literaire bladen van Nederland."

Johan Hut, De Gooi- en Eemlander:
"Matten neemt een unieke plaats in binnen de schaakliteratuur."

Jan Bey, Schakers.info:
"Ernstig aanbevolen."

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.