Nazorgplan Derde Merwedehaven goedgekeurd

17 juli 2013 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - De provincie heeft het nazorgplan voor de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht goedgekeurd. Het nazorgplan beschrijft het geheel van afspraken en maatregelen waarmee de stortplaats volledig geïsoleerd blijft  van de omgeving zodat geen schadelijke stoffen vanuit de stortplaats in het milieu terecht kunnen komen. Het nazorgplan treedt in 2023 in werking als de stortplaats is afgedicht en is getransformeerd tot een nieuw recreatiegebied.

Het nazorgplan is ingediend door de exploitant van de voormalige stortplaats, Derde Merwedehaven bv. In een beschikking heeft de provincie het nazorgplan goedgekeurd en is een aantal aanvullende maatregelen opgenomen. De provincie onderschrijft hiermee de zienswijzen van de omgeving op het nazorgplan die onder meer verband houden met de controle op de werking van het grondwaterbeheerssysteem en de stortgasonttrekkingsinstallatie. Aanvullende eisen in de beschikking hebben betrekking op de controle van leeflaag, de communicatie en twee aspecten in de risicobeschrijving.

De stortactiviteiten op Derde Merwedehaven werden op 1 januari van dit jaar beëindigd. De komende jaren zal stortplaats inklinken. Daarna zullen de bovenafdichting en de leeflaag worden aangebracht. Deze constructie voorkomt dat er regenwater in de stortplaats terechtkomt. De bovenafdichting wordt in 2020 en 2021 aangebracht. Direct daarna zullen wandelpaden en beplanting worden aangebracht zodat het terrein in 2023 voor recreatie kan worden gebruikt. In dat jaar draagt Derde Merwedehaven bv het beheer van de afgedichte stortplaats over aan de provincie. De provincie voert daarna de nazorg uit.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.