College verbetert bereikbaarheid en leefbaarheid binnenstad

19 juli 2013 door Hennie van der Zouw
College verbetert bereikbaarheid en leefbaarheid binnenstad

DORDRECHT - Het college gaat de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Dordtse Binnenstad verbeteren. In het nieuwe verkeersstructuurplan verwoordt de gemeente haar ambitie voor de komende jaren op het gebied van verkeer en mobiliteit.

De gemeente zet in op een sterke vitale centrumfunctie in de Drechtsteden waarbij toeristische- en culturele voorzieningen maximaal tot hun recht kunnen komen. Om dit te bereiken, versterkt het college de aanrijroutes richting centrum, wordt voor vrijwel alle wegen in de 19e-eeuwse Schil ingezet op 30 km per uur, worden doseerpollers ingesteld, blijven fietsenstallingen gratis en wordt de stalling aan de zuidzijde van het station verbeterd.

Bereikbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor een economisch sterke en aantrekkelijke binnenstad. Om de doelstellingen voor de Binnenstad te bereiken, heeft de gemeente samen met partners, inwoners en ondernemers een Verkeersstructuurplan Centrum opgesteld voor de Binnenstad en de 19e-eeuwse Schil.

Het college legt de gemeenteraad ook mogelijke maatregelen voor de komende jaren voor. Wethouder Mos: 'We willen de bereikbaarheid en de leesbaarheid, zeg maar de logica van de routes, verbeteren. De binnenstad is niet gebouwd voor autoverkeer en vrijwel alles ging vroeger over water. Er is in de loop der tijd veel gebeurd en het is nu belangrijk de juiste evenwichten te vinden om de stad bereikbaar, leefbaar en levendig te houden.'

Gesprekken met inwoners
In het verkeersstructuurplan benoemt het college een aantal maatregelen en uitgangspunten. Mos: 'Dit plan is tot stand gekomen na gesprekken met inwoners en ondernemers. Tijdens een groot stadsdebat hebben wethouder Sleeking (binnenstad) en ik veel goede ideeën en verschillende meningen gehoord. Het college hecht daar veel waarde aan en deze input vormt een belangrijke basis voor dit nieuwe verkeersstructuurplan.'

Handhaven pollersysteem
Het college stelt voor om het pollersysteem te handhaven en de toegang te versoepelen. Zo wordt de poller 'Grote Markt' ingezet als doseerpoller. Deze poller staat standaard omhoog en gaat omlaag wanneeer overdag (tussen 09.00 uur en 22.00 uur) uit een van beide richtingen een automobilist wil passeren. In de nachtelijke uren verandert er niets ten opzichte van nu en kunnen alleen pashouders de poller passeren. De poller 'Museumstraat' wordt ook een doseerpoller en de poller 'Vest' gaat alleen voor pashouders omlaag.

Foto: Fokko van der Straaten

Eenrichtingsverkeer
De Wijnstraat wordt ingesteld als eenrichtingsverkeerstraat tussen de Mattenkade en de Nieuwbrug. Het verkeer in de tegenrichting rijdt dan via de Nieuwbrug en de Voorstraat Noord. Mos: 'Om de wandelroutes tussen het kernwinkelgebied en het historisch havengebied aantrekkelijker te maken, willen we een plan opstellen waar we ook de inbreng van private partijen bij nodig hebben. Denk daarbij aan pandeigenaren en ondernemers.'

Bordenwoud voorkomen
De gemeente streeft naar een volwaardige bewegwijzering. Mos: 'Er moet een goede balans gevonden worden om een bordenwoud te voorkomen. Minder gemotoriseerd verkeer op zoek naar een bestemming is gunstig voor luchtkwaliteit en zorgt voor minder onnodig geluidshinder. Bovendien kunnen bezoekers via goed aangegeven wandelroutes de bijzondere plekken die onze stad rijk is, goed vinden terwijl ze onze mooie stad kunnen bewonderen.'

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.