De wereld van zwerfvuil naar Dordrecht

18 juli 2013
De wereld van zwerfvuil naar Dordrecht

DORDRECHT - Een giga grote plastic wereldbol komt in augustus in de Wolwevershaven te liggen. De bol, vijf meter hoog, heet de Wereld van Zwerfvuil en is gemaakt van 6000 van straat geraapte plastic flesjes. Plastic Tas Vrij uit Dordrecht en de Amsterdamse stichting Klean willen hiermee aandacht vragen voor het probleem van zwerfvuil en de plastic soep in de zeeën en oceanen die hier het gevolg van is.

Van 3 tot en met 25 augustus staan Plastic Tas Vrij en Klean elke zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur op de hoek van het Vlak en de Wolwevershaven. Ze geven voorlichting over de plastic soep en vertellen wat mensen ertegen kunnen doen. Andere Dordtse organisaties, zoals Duurzaamheidscentrum Weizigt en de Partij voor de Dieren doen ook mee en zullen zich een van de dagen presenteren. Tevens heeft wethouder Harry Wagemakers toegezegd op de kraam te komen helpen.

De Wereld van Zwerfvuil is gemaakt door Peter Smith van Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet.) De 6000 flesjes zijn voornamelijk in en rond het IJ in Amsterdam geraapt, maar er zitten ook flesjes aan uit Dordrecht en uit andere landen zoals België, Duitsland, Amerika, Mexico en Estland. ,,We maken van onze aardbol een groot vuilnisvat en dat moet stoppen’’, betoogt Smith. Hij raapt al jaren zwerfafval en roept iedereen op om hetzelfde te doen. ,,Zwerfvuil maakt meer kapot dan je denkt. Het komt uiteindelijk in onze voedselketen terecht en dus op ons bord.’’

Bij de kraam is van alles te doen; zo kunnen mensen hun ideeën indienen voor een wereld zonder zwerfafval. Degene met het beste idee wint een mooie prijs. Kinderen kunnen een kleurplaat kleuren en meedoen aan spelletjes. ,,En als je een stuk zwerfvuil meeneemt, maak je ons echt blij en scoor je extra punten’’, aldus Peter Smith.

Eerder lag de bol in het Amsterdamse IJ en dit jaar ook bij de Vierdaagse in Nijmegen. Na Dordrecht vertrekt de Wereld van Zwerfvuil naar Rotterdam voor de opening van het Academisch jaar en voor de Wereldhavendagen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.