Succesvolle kunstmanifestatie Place d'Ary hoopt op nieuwe sponsors voor 2014

18 augustus 2013
Succesvolle kunstmanifestatie Place d'Ary  hoopt op nieuwe sponsors voor 2014

DORDRECHT – De kunstmanifestatie PLACE D”ARY is wortel geschoten op het drie-rivierenpunt GROOTHOOFD. Aan de waterkant was het op de slotzondag (18 augustus) weer gezellig druk op de slotmiddag.

Grondlegger Herman Koekkoek kon trots rondlopen en keek terug op een zeer geslaagde tweede jaargang op het belangrijkste historische punt van Dordrecht aan de waterzijde. Hij zal maandagavond op RTV Dordrecht wel vertellen, dat 2014 niet zo zeker is, want een belangrijke sponsor heeft zich teruggetrokken. Koekkoek hoopt, gelet op de succesvolle aflevering 2013, op nieuwe sponsors.  Volgens RTV Dordrecht stond de afgehaakte sponsor voor een bijdrage van 15.000 euro,

Scheffersplein

De naam Place d'Ary heeft alles met het verleden te maken. Tot en met 2011 was het Scheffersplein de locatie rondom het standbeeld van de schilder. . In 2012 ging Herman verder aan het Groothoofd, nadat de horecazaken daar lieten weten dat de kunst er meer dan welkom was.  

Het zomerse evenement is er ook meer dan verdiept en naast de terrassen en langs de waterkant is er een leuke wandeling mogelijk. Uiteraard is de plek gevoeliger voor de wind, maar ook kunst aan de rivier de Seine in Parijs heeft een eigen dimensie.  Kunstenaars zorgen ervoor dat hun werk niet in de rivier waait en schilder Onno de Bruijne had zelfs de beschikking over dranghekken om zijn werk droog te houden.

De sfeer is veranderd en doet meer recht aan de manhifestatie. Op het Scheffersplein kwamen ook mensen langs, die allereerst voor de winkels kwamen of andere zaken. Kijkers noemden de deelnemers dat. 

De bezoekers op het Groothoofd kiezen over het algemeen bewuster om naar die plek te komen en rond te kijken, naar muziek te luisteren of een terrasje te pikken. Het was ook zien en gezien worden op het Groothoofd met 18 augustus als zonnige afronding. 

Tekenaar Jan Hensema, bekend van  dagblad, Dordt Centraal en rechtbank tekeningen, hoopt in 2014 zeventig jaar te worden. Zijn fans vinden dat een jubileum expositie waard. Jan heeft al veertig jaar een eigen herkenbare stijl, die wordt gewaardeerd in de stad. Edelsmid Ferdi Wouters werd wel heel bijzonder gesecondeerd door twee andere kunstenaars: Rechts van hem dichter Zaza en  links zijn vrouw Maria Vermijn. Komende donderdag zijn Ferdi en Maria ook te bewonderen op de befaamde kunstmarkt van Bergen (NH). Gerreke van Veen (keramiek) is vanaf donderdag vier dagen te zien met haar werk op één van de drukste kunstmanifestaties in het Oosten van het land. Ootmarssen, de stad van schilder Ton Schulten, rekent weer vier dagen op tienduizenden en tienduizenden bezoekers ook uit Duitsland.  Het artistieke buitenfeest daar lijkt ook wel een beetje op Place d’ Ary met een ongedwongen sfeer,  een historische omgeving en  verscheidenheid.

Oud-wethouder van kunstzaken Dirk ten Veen kwam er ook genieten en de ereburger van Dordrecht ontmoette weer anderen op de kade van Groothoofd.  Jan en Corrie van der Leer werden door het oog gezien van cameraman Fokko van der Straaten, die het Dordtse echtpaar aan het woord liet over de nieuwe reality soap van MAX elke maandagavond. Zij behoren tot de mees t opvallende reizigers van de caravanvakantie onder het motto  ,,We zijn er bijna”. Op RTV Dordrecht maandag een voorproefje van de vierde aflevering bij MAX TV met Corrie en Jan.  Ze hebben pech met hun caravan en dat komt prachtig in beeld.

ACHTERGROND INFO PLACE d”ARY:

Wat acht jaar geleden begon als een eenmalig onderdeel van de viering van de tiende verjaardag van het Kunstrondje is uitgegroeid tot een kunstmanifestatie die zes weekenden achtereen de stad versiert. La Place d’Ary is de Dordtse variant op het Place du Tertre in Parijs, maar dan anders en wordt gehouden op de mooiste plek van Dordrecht, daar waar de Noord, de Beneden Merwede en de Oude Maas samenvloeien. 

Place d’Ary is een uniek concept, waar de beeldend kunstenaar drempelloos in contact kan komen met de kunstlievende bezoeker van Dordrecht. Elke beeldend kunstenaar heeft zijn eigen stukje atelier meegenomen naar het Drierivierenpunt en kan zo laten zien hoe hij werkt. Vanaf 13 juli tot en met 18 augustus is het Groothoofd elk weekend één groot verkoopatelier, is er ’s-middags en ’s-avonds live muziek en komt iedereen op de zaterdagavond naar la Place d’Ary voor de avondfilm. Elke middag zijn er, steeds wisselende, workshops voor kinderen.

De kaartenbak met beeldend kunstenaars telt zo’n zeventig namen. Schilders, tekenaars, aquarellisten, cartoonisten, beeldhouwers, keramisten, edelsmeden, glaskunstenaars e.v.a. Elke dag zijn er tenminste twintig kunstenaars actief op het plein en de havens. De bezetting wisselt steeds maar bij de indeling is er rekening mee gehouden dat op elk moment zoveel mogelijk alle verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd. 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.