Oud-Krispijn in nieuwe fase

28 augustus 2013 door Hennie van der Zouw
Oud-Krispijn in nieuwe fase

DORDRECHT - Wijkaanpak werpt vruchten af. De aanpak van de wijk Oud-Krispijn in de afgelopen 13 jaar heeft goede resultaten opgeleverd: huurwoningen van slechte kwaliteit zijn gesloopt op gerenoveerd, er zijn nieuwe huur- en koopwoningen gebouwd, er zijn nieuwe scholen en een nieuwe wijkaccommodatie gekomen, de werkloosheid en de criminaliteit zijn sterk gedaald, en bewoners zijn meer tevreden over hun woonomgeving, de leefbaarheid en de veiligheid in hun buurt.

Deze aansprekende resultaten zijn voor de gemeente aanleiding om vanaf 2014 voor Oud-Krispijn geen extra geld meer beschikbaar te stellen. Wel houdt de gemeente de vinger aan de pols om de resultaten vast te houden.

Het project Oud-Krispijn Vernieuwt houdt na 13 jaar, zoals gepland, op te bestaan. In die tijd zijn er in samenwerking met bewoners, woningcorporaties, ondernemers, scholen, welzijnswerk en politie veel resultaten behaald. Wat direct opvalt is de grote veranderingen in de gebouwde omgeving:

1128 huurwoningen zijn gesloopt.
  550 huurwoningen zijn gerenoveerd, waaronder de Mauvebuurt die als gemeentelijk monument is aangewezen.

- Er zijn en worden in totaal 290 nieuwe huurwoningen en 390 nieuwe koopwoningen gebouwd, waaronder seniorenwoningen
- Er zijn enkele nieuwe pleinen aangelegd (Beetsplein, Goeverneurplein, Marisplein)
- Er zijn nieuwe scholen en een nieuwe wijkaccommodatie gebouwd.

Betrokkenheid
Bij de start van het project Oud-Krispijn Vernieuwt is afgesproken dat er naast deze ‘fysieke ingrepen’ ook aan de sociale kant zou worden gewerkt. Doelen daarbij waren onder meer vergroten van de betrokkenheid van bewoners, verbeteren van de veiligheid en vermindering van werkloosheid. Ook op dat gebied zijn er veel resultaten geboekt. Zo zijn bewoners nauw betrokken bij veel projecten in de wijk. Met name de OKBZ (Oud-Krispijn Bewoners Zelforganisatie) heeft hierin een actieve rol gespeeld.

Leefbaarheid
Door extra aandacht van de politie is de criminaliteit in Oud-Krispijn harder gedaald dan in de rest van Dordrecht. De rapportcijfers voor leefbaarheid, woonomgeving en veiligheid zijn met respectievelijk 7,0, 7,0 en 6,2 veel dichter bij het Dordtse gemiddelde gekomen. De werkloosheid is tot 2009 snel gedaald (sneller dan elders in Dordrecht), maar sindsdien wel weer wat gestegen.

Vasthouden
Veel deelprojecten zijn nu echt afgerond, andere projecten lopen door binnen de normale budgetten voor Dordtse wijken. De gemeente houdt wel rekening met de kwetsbaarheid van Oud-Krispijn. ,,Er is de afgelopen 13 jaar zoveel bereikt, dat willen we uiteraard vasthouden”, zegt wethouder Reynvaan van wonen en leefbaarheid. Ze heeft nog wel een aantal speerpunten voor de wijk: zelfredzaamheid van bewoners, kansen voor de jeugd en Koloriet als bruisend centrum voor alle bewoners van de wijk.

Inzet
Reynvaan benadrukt dat de resultaten van Oud-Krispijn Vernieuwt zijn bereikt door de inzet van zeer velen. ,,Ik bedank daarom al die mensen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de wijk: bewoners, ondernemers, leerkrachten, welzijnswerkers, woningcorporaties, politie, ambtenaren en vele anderen. Oud-Krispijn is weer een wijk waar je heel prettig kunt wonen.”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.