Biograaf Gé Vaartjes vindt herontdekking van schrijfster Top Naeff meer dan terecht

27 augustus 2013
Biograaf Gé Vaartjes vindt herontdekking van schrijfster Top Naeff meer dan terecht

DORDRECHT - Biograaf Gé Vaartjes vindt het terecht, dat schrijfster TOP NAEFF eindelijk in haar stad Dordrecht een festival krijgt. Vaartjes zal in de bibliotheek aan de Groenmarkt op de openingsavond (donderdag 5 september) een lezing geven.

Twaalf jaar geleden liet hij in Dagblad de Dordtenaar weten, dat het vreemd was dat Dordrecht de eerste vrouw, die ereburger was geworden, vergeten was. Hij pleitte in dat artikel, van de hand van journalist Hans Berrevoets, voor een Top Naeff straat.

Die kwam er uiteindelijk rondom villa Augustus, maar de gemeente organiseerde daar niks omheen. Die houding stimuleerde Gé Vaartjes, Hans Berrevoets en anderen om het Top Naeff festival aan te jagen. De biobliotheek met Remo Jas voorop, deed de coördinatie. Ook de toneelgroep Inter Amicos onder leiding van voorzitter Bas Heijstek, Casper Markesteijn en anderen waren bereid om zich in te zetten voor veel aandacht voor Top Naeff.

Ook de komst van het onderwijsmuseum naar Dordrecht was een stimulans om te zorgen dat Top weer haar plek terug ging krijgen in ;het collectief geheugen van Dordrecht.

De landelijke media lijken Top ook weer te ontdekken en de verwachting is dat in gedrukte vorm en op radio en TV Top weer aandacht zal krijgen.

De Dordtse website boeken over boeken zetten informatie op de site over Top. Ook op de website van de bibliotheek staat veel informatie.

Gé Vaartjes schrijft biografie over Top Naeff
• Gé Vaartjes
Rebel & dame
biografie van Top Naeff bij Querido, juni 2010,

Paperback, 672 pagina's,

ISBN 9789021437637, te koop bij Bol.com.

LET OP: bij Polare (De Slegte) zijn nog enkele ex. te koop voor € 10,00

Op haar tweeëntwintigste schreef ze School-Idyllen, de bakvissenroman waarmee ze onmiddellijk grote populariteit verwierf. Maar Top Naeff (1878-1953) was veel meer dan de schrijfster met het zoetige imago. Behalve romans en novellen schreef Naeff jarenlang toneelkritieken voor De Groene Amsterdammer en was ze op theatergebied een invloedrijke autoriteit, door Menno ter Braak gewaardeerd om haar superieure ironie.

Op persoonlijk vlak werd haar rebellie onderdrukt in een slaperig huwelijk dat haar ervan weerhield toe te geven aan haar grote liefde voor regisseur Willem Royaards, waarvan slechts haar literaire werk getuigt.
Gé Vaartjes geeft een prachtig beeld van het culturele leven in de eerste helft van de twintigste eeuw en gaat in op Naeffs contacten met auteurs als Couperus, Heijermans en Bordewijk. Maar bovenal laat hij zien hoe deze eigenzinnige vrouw zich bewoog in haar tijd en wereld: van afkomst een dame, rebels in het hart.

- Gé Vaartjes (1954), neerlandicus en biograaf. In 1999 verscheen zijn biografie over Herman de Man, en binnenkort volgt de levensbeschrijving van Top Naeff,  tevens proefschrift. In de marge werkt hij aan een biografie over Godfried Bomans.

- Anthonetta (Top) Naeff (1878-1953) / Biografie bij ING

- Van haar bekendste boek Schoolidyllen uit 1900 is onlangs de 28e druk verschenen bij Gottmer Uitgeversgroep.

- Bij RTV Rijnmond staat een video (3:57) waarin Gé Vaartjes lokaties laat zien in Dordrecht, de geboorteplaats van Top Naeff.

- Het eerste exemplaar werd op 10 juni 2010 gepresenteerd in de Kunstkerk te Dordrecht (zie bericht bij Boekendingen.nl).

- Lees een fragment bij ‘Vandaag in de nacht’ (Athenaeum Boekhandel), 10 juni 2010

Recensies

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.