Tom van Bokhoven volgt schaaknieuws uit Dordrecht en regio op de voet

30 augustus 2013
Tom van Bokhoven volgt schaaknieuws uit Dordrecht en regio op de voet

DRECHTSTEDEN - Tom van Bokhoven is al een aantal jaren webmaster van een populaire website in de schaakwereld. De Dordtenaar volgt zo het schaaknieruws in Dordrecht en de regio op de voet. Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht. De schaakzaken daar houdt Tom ook in het oog.

Tevens biedt hij de schaakclub de Willige Dame een eigen plek. Deze schaaksoos speelt in hartje Dordt.

Tom is tevens de man achter het schaken in de Klockelaer. In dat dienstencentrum is er iedereen donderdagmorgen vanaf half tien een competitie. Op donderdag werd het nieuwe seizoen gelanceerd met een simultaan. Tom van Bokhoven doet verslag op www.tomsschaakboeken.nl

In de fraaie recreatiezaal van De Klockelaer schoot Hans Berrevoets vanmorgen het nieuwe schaakseizoen van start. Met een succesvolle en uiterst stimulerende simultaanvoorstelling zette hij de Klockelaerdeelnemers en belangstellende aan het denken. Na ruim 1½ uur moesten 8 schakers hun koning omleggen, eindigden 2 partijen in remise en verloor Hans twee duels.

Vóór zijn optreden bracht de simultaanspeler in herinnering dat er sterke aanwijzingen zijn dat al in de 14de eeuw in Dordrecht geschaakt is. In 1888 werd er georganiseerd geschaakt wan dit voorjaar leidde tot de viering van het 125-jubileum van schaakclub Dordrecht. Van de Klockelaer-schakers zijn in het jongste verleden enkelen ook op de dinsdagavond elders gaan schaken, t.w. bij de Dordtse schaakverenigingen De Willige Dame en Dordrecht.

Oudere huisschakers, iets gevorderden of oud-clubleden (m/v) zijn altijd welkom en zullen bij deze groep een goede schaaktijd hebben.

  

Hans Berrevoets maakt zijn eerste ronde.

Iets over de partijen in de simultaan in volgorde van beëindigen: Pieter de Bruin zette zijn partij ondernemend maar vergat een ongedekte toren op h8. 1-0 voor Hans. Een verwoede koningsaanval met de zware stukken op de g-lijn gaf Bertus van Manen een gouden kans op winst en hij liet die niet ongebruikt. 1-1. Guus Oudheusden gaf een listig tussenschaak met de dame in een stelling waarin wit de betere kansen had. Hans liet zich niet van de wijs brengen, wikkelde af naar een toren/lopereindspel en ruilde de torens. Guus maakte de balans op, kwam twee pionnen tekort en gaf op. 2-1. Jan Leeflang speelde een puike partij. Ook hij kwam met zijn stukken via de koningsvleugel het witte kamp binnen. Hans verdedigde zich met verve, maar Jan had beet en na enig afruilen wist hij de witte koning met T, L en P mat te zetten. Heel mooi! 2-2

       

Links zien de deelnemers het nog zonnig in, rechts wordt de diepere denkkracht aangeboord.

Ferry Tawaris was vandaag present om een lekker partijtje te spelen. Dat was Hans ook en zo kwam er een leuke partij op het bord waarin Hans de sterkste was. 3-2. Aad Boonstoppel liet zich niet zo maar van het bord zetten. Torenverlies in het middenspel bleek echter te veel van het goede. Aad zette zich schrap maar moest de winst aan Hans laten. 4-2. Zomerkampioen Gerrit Mudde toonde zijn niet geringe kracht door in een viertoren-eindspel de simultaanspeler geen kans te geven. 4½-2½. Peter van der Laars gaf stevig partij, hield het hoofd koel en gaf geen dame weg. Integendeel. De dames werden geruild en een remise leek een logisch slot. Het loper- en pionneneindspel werd niettemin door de ervaren simultaan speler gewonnen. 5½-2½. Kort hierop moest ook Johan den Hertog zich gewonnen geven. De simultaangever lichtte toe: Johan had het rustig aan moeten doen en ging fel voor de winst. Daardoor vielen er gaten en wit won. 6½-2½. 

Toen waren er nog drie over.

Peter Fafié hield zich voortreffelijk staande, bereikte eerst een volkomen gelijk stelling en won later een pion. Helaas was dit een randpion zodat Hans na afruil van de lopers een theoretische remisestelling kon bereiken. 7-3. Aart Harms speelde behoedzaam en leek enige ruimte voor zijn stukken te krijgen. Hij raakte wel een pion achter waarna Hans wist te winnen. 8-3. Koos van Dalen speelde onvervaard! Door een handig schaakje met een pion op f3 wist hij materiaalverlies te voorkomen. Halverwege de ochtend liet hij zich voorzichtig optimistisch over zijn kansen uit. Hans wist echter alle dreigingen te pareren en zelf met enkele lichte stukken naar “de overkant” op te rukken. Koos weerde zich met energie, maar kon verlies niet voorkomen. 9-3

Een fraaie score voor simultaangever Hans Berrevoets; daar tegenover staan enkele persoonlijke  successen van de zwartspelers.

Een prachtige schaakochtend dankzij de medewerking van in de eerste plaats Hans Berrevoets, verder enkele schakers en van Cobi Willemstijn die de koffie en thee heeft kant en klaar gezet. Op naar 5 september wanneer de eerste ronde van de najaarscompetitie begint. Start: 09.30 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.