Licht gaat uit op snelwegen

02 september 2013 door Hennie van der Zouw

DRECHTSTEDEN - Automobilisten op de snelweg rijden voortaan op verschillende plaatsen in het donker. De overheid hoopt zo tientallen miljoenen euro's te besparen. Critici slijpen ondertussen de messen: ''We doen eerst de snelheid omhoog naar 130. Daarna doen we het licht uit.''

De snelwegverlichting in de regio gaat 's avonds onder meer uit op delen van de A13, A15, A20 en A27. Bij Dordrecht zijn de lampen uit op een stuk van de randweg N3. Het licht blijft wel aan op de ruit rond Rotterdam.

Volgens Rijkswaterstaat moet de maatregel tot 2020 zo'n 35 miljoen euro opleveren, maar oud-verkeersofficier van Justitie Koos Spee is sceptisch over die rekensom. Het schrappen van verlichting botst volgens hem met het verhogen van de maximumsnelheid naar 130.

Ongelukken
Uit Noors onderzoek bleek volgens Spee dat het aantal ongelukken door de maatregel met 17 procent kan toenemen. ''Natuurlijk zeggen mensen dan: in Duitsland en België heb je ook niet overal licht. Maar wij zijn wel één van de veiligste landen van Europa,'' waarschuwt hij.

Het uitdoen van straatlampen noemt Spee ''een ordinaire bezuinigingsmaatregel. En daar heb ik bezwaar tegen, want die blijkt later waarschijnlijk alleen maar geld te kosten,'' hekelt hij het plan.

Spee vreest dat sommige automobilisten in het donker langzamer gaan rijden, terwijl anderen gewoon ''130 of 140 blijven rijden''. Door de snelheidsverschillen ontstaat volgens Spee een onveilige situatie. ''Dan heb je de grootste kans op een kop-staartbotsing.''

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.