,,Help, Sterrenburg vergrijst” Thema van het negende Grote Stadsdebat

02 september 2013 door Hennie van der Zouw
,,Help, Sterrenburg vergrijst” Thema van het negende Grote Stadsdebat

DORDRECHT -  In de grootste buitenwijk van Dordrecht, Sterrenburg, wordt op woensdagavond 18 september vanaf zeven uur het negende Grote Stadsdebat gehouden.  ,,Help, Sterrenburg vergrijst!”  is het centrale onderwerp. Daarin staat Sterrenburg overigens niet alleen.  Het onderwerp is echter zeer actueel: Binnenkort bestaat de wijk 50 jaar.

Hoe ziet haar toekomst er uit? Hoe zien de bewoners dat zelf en hoe zien deskundigen dat? Wie er niet zelf woont ervaart Sterrenburg misschien als een slaapwijk en een welvaartswijk. De meeste mensen die er wonen hebben het er goed naar hun zin. Er zijn er zelfs die hier al vanaf het begin wonen en ook vastbesloten zijn er tot aan het einde van hun leven te blijven.  Dat klinkt positief, maar is tevens ook het grote gevaar dat hier op de loer ligt. De wijk vergrijst namelijk in een razend tempo en de vraag dient zich aan: hoe staat Sterrenburg er over een jaartje of tien voor? Is de wijk dan dermate vergrijsd dat er nagenoeg niemand weer zelfstandig kan wonen, raken oudere alleenstaande Sterrenburgers in een isolement? Is er straks eigenlijk wel genoeg geld om al die wijkbewoners straks van voldoende ‘zorg’ te voorzien?

Hoe staat het er nu en hoe staat het er in de nabije toekomst voor met Sterrenburg en haar inwoners?

Dat is de vraag die centraal staat tijdens het negende Grote Dordtse Stadsdebat van de gezamenlijke Dordtse pers dat op woensdag 18 september aanstaande plaats zal vinden in de Sterrenburgse Ontmoetingskerk. aan de Slangenburg (eindhalte bus 5 en 7).

Namens de kerk – die behoort tot de Protestantse kerk Nederland (PKN) – zal voorzitter Sjaak van der Velde bij het welkom kort vertellen, waarom de ruimte wordt gegeven aan een open debat.  Dat zal overigens ook internet (kerkwebradio Ontmoetingskerk) direct en achteraf te beluisteren zijn.

Vanaf half zeven is de Ontmoetingskerk overigens al open en na het debat, zijn er vervolgactiviteiten. Dan is er ook alle gelegenheid om wethouders en raadsleden te ontmoeten.

Aan het begin van het debat presenteert Gebiedsmanager Jan Wind een aantal feiten en cijfers over de bevolking, de vergrijzing, de afname van de beroepsbevolking, het veranderen van de zorg en de kansen die er liggen voor bewoners, bedrijven en instellingen om daar actief op in te spelen.  Daarna volgt het debat, dat zoals gebruikelijk gepresenteerd wordt door de journalisten Kees Thies (columnist bij AD De Dordtenaar) en Thijs Blom (RTV Rijnmond). Zij zijn met Hans Berrevoets de initiatiefnemers voor het houden van Stadsdebatten.

Ook zal er aandacht zijn voor de toekomstplannen van het winkelcentrum Sterrenburg, dat in oktober veertig jaar bestaat.Het Grote Stadsdebat werd in 2011 voor de eerste keer gehouden in het Dordrechts Museum. Dat is de vaste debatplek, maar volgens woordvoerder Hans Berrevoets wil de organisatie met bijzondere thema’s de wijken in. Het thema was in maart ,,armoede in Dordrecht”  tijdens het debat in centrum de Buitenwacht in Krispijn. ,,Help, Sterrenburg vergrijst”  is de uitdagende titel voor de negende aflevering.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.