Lars Sorensen wandelt voor In Gesprek Met over Top Naeffpad met aanjager Hans Berrevoets

03 september 2013
Lars Sorensen wandelt voor In Gesprek Met over Top Naeffpad met aanjager Hans Berrevoets

DORDRECHT –  In Gesprek Met, woensdagavond op RTV Dordrecht, draait rond de ,,vergeten schrijfster” Top Naeff (1878-1953). Ze krijgt een plek in het collectief geheugen dankzij het top Naeff festival dat donderdagavond wordt geopend in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt door biograaf Gé Vaartjes.

Presentator Lars Sorensen begint het programma bij het Top Naeffpad naast Villa Augustus. De voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets,  ontdekte begin 2012 dat het straatnaambord zonder onthulling was opgehangen. Samen met Gé Vaartjes hield hij toen naast het bord een pleidooi om Top Naeff toch te eren met een eigen programma in haar stad Dordrecht.  De twee aanjagers hebben succes gehad met dank aan de coördinerende rol van de bibliotheek en Remko Jas in het bijzonder.

Radio Plein 5 stelde ook vast: De stad Dordrecht eerst de grondlegster van het meisjesboek met een festival.

 

De gemeente Dordrecht liet tevens weten, dat bij de plaatsing van nieuwe straatnaamborden zeker gelet zal worden op mogelijkheden om daar iets meer mee te doen, dan alleen het technisch ophangen van het bord. Het Platform Stedelijke Herdenking zal telkens worden geïnformeerd. Berrevoets greep nog even terug op de discussie over de plek van het pad. ,,Voor de straatnaamcommissie van de gemeente is het moeilijk om voor namen straten te vinden. Ik ben ook blij dat Top Naeff in elk geval wordt genoemd.” Het ligt nabij het Energiehuis waar tijdens de komende UIT markt Top ook aandacht krijgt.

Top Naeff, die in maart 1953 de eerste vrouw werd uit Dordrecht die ereburger van de stad werd, wordt alom gezien als grondlegster van het meisjesboek.  In AD De Dordtenaar is vandaag (3 september) ook veel aandacht voor de schrijfster. Ze is vooral bij het grote publiek bekend door haar debuutboek Schoolidyllen”.  Jet van Marle is daarin de hoofdrolspeelster, die ook na elf hoofdstukken overlijdt. Hans Berrevoets vindt dat Dordrecht, als ook de stad van de debutantenprijs, meer kan doen met debuten van schrijvers en schrijfsters. Het inmiddels in dertig drukken (!) verschenen boek van Top is voor hem een voorbeeld. Daarnaast noemt hij Pieter Bas van Godfried Bomans. Dat debuut in 1936 van Godfried Bomans begint ook in Dordrecht en was eind 2011 aanleiding tot een festival in de stad. Gé Vaartjes werkt ook aan een biografie van deze schrijver, die regelmatig in het nieuws blijft.

Radio 5 besteedt donderdag rond 14.15 uur in Plein 5 aandacht aan Top Naeff. Gé Vaartjes is op Nederland 2 te zien in Tijd voor Max vanaf half zes. Van de schrijfster zijn geen bewegende beelden beschikbaar, maar wel veel foto’s.  Daarmee zal donderdagavond in de bieb ook haar werk en haar leven zichtbaar worden gemaakt door Gé Vaartjes. Wie meer wil weten van het programma, kan terecht op de website van de bibliotheek Dordrecht. Voor de lezing donderdagavond is aanmelding vooraf noodzakelijk.

Zie hier onder een video over dit onderwerp.

Laatste nieuws

Mannen van Top: 6, 7 en 8 september in Theater Inter Amicos

5 augustus 2013


Speciaal voor het Top Naeff Festival van 5 t/m 8 september (hier volledig programma), brengt Inter Amicos het stuk Mannen van Top geschreven door Ans de Mol en geregisseerd door Wim Wijnakker. Het stuk volgt Top Naeff en haar relatie tot de mannen in haar leven. De voorstellingen worden opgevoerd op vrijdag 6 en zaterdag 7 september om 20:30 en op zondag 8 september om 14:00. U kunt op onze site reserveren of tussen 18:00 uur en 19:00 uur bellen met het kaartenbureau op 078 61 38 506.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.