Kees Thies beschrijft zijn Sterrenburg gevoel op weg naar debat 18 september

08 september 2013
Kees Thies beschrijft zijn Sterrenburg gevoel op weg naar debat 18 september

DORDRECHT -  Columnist Kees Thies kijkt, in AD De Dordtenaar, als oud Sterrenburger naar Sterrenburg. De aanleiding is het Grote Stadsdebat dat hij op woensdag 18 september in de Ontmoetingskerk vanaf 19 uur presenteert samen met Thijs Blom (RTV Rijnmond).

De kerk gaat al om half zeven open.  Het negende Grote Stadsdebat is wederom bedoeld om in Dordrecht een onderwerp een podiuym te geven.

Kees Thies over Sterrenburg:

Al 25 jaar woon ik in de binnenstad, maar nog altijd heb ik een zwak voor Sterrenburg. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik daar een fantastische jeugd heb gehad: de Regenboogstraat, waar ik opgroeide, was een prettige en kinderrijke straat met veel ruimte en groen. Ik kom er nog regelmatig want mijn moeder woont nog altijd in deze nu 50 jaar oude wijk en elke keer weer vind ik het prettig om koers te zetten richting Dordrechts grootste buitenwijk, die met ruim 21.000 inwoners, groter is dan Alblasserdam of Hardinxveld. Zo’n bezoekje combineer ik vaak met boodschappen doen in het overdekte winkelcentrum waar een aangename sfeer hangt. Een rondje met Blafmans in het Sterrenburgpark na afloop is trouwens ook geen straf.

Veel Sterrenburgers zijn hun wijk, door de jaren heen, trouw gebleven. De gezinnen die er in de jaren zeventig naar toe trokken hadden vaak een vergelijkbare leeftijdsopbouw: ouders zo eind twintig, begin dertig en een, twee of drie kinderen. Het optelsommetje is dus snel gemaakt, want aangezien de wijk nu een halve eeuw oud is zijn die jonge ouders van toen, vandaag zeventigers en tachtigers. Nu is ‘oud’ natuurlijk een relatief begrip, want ik ken stokoude dertigers en piepjonge zeventigers, maar de statistieken wijzen uit dat één op de vijf Sterrenburgers op pensioengerechtigde (tegenwoordig ook een relatief begrip) leeftijd is. In simpel Nederlands: de wijk vergrijst in sneltreinvaart. Vergrijzing is natuurlijk een landelijk fenomeen, maar je zou kunnen zeggen dat Sterrenburg hierin als het ware ‘exemplarisch’ is. En dus is de vraag gerechtvaardigd hoe de wijk er over een jaartje of tien voor staat. Is Sterrenburg dan dermate vergrijsd dat er bijna niemand meer zelfstandig kan wonen en is er straks nog wel genoeg geld om al die wijkbewoners van voldoende ‘zorg’ te voorzien? Ik mag, op woensdag 18 september, medepresentator zijn van een debatavond waarin die vragen centraal staan. Plaats van handeling is de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg en ik wil u graag van harte uitnodigen om daar te komen meepraten. Nee, u hoeft geen Sterrenburger te zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.