Honderden scholieren bezoeken monumenten tijdens de Open Monumenten Klassendag

11 september 2013 door Hennie van der Zouw
Honderden scholieren bezoeken monumenten tijdens de Open Monumenten Klassendag

DORDRECHT - Aankomend weekend, op 14 en 15 september, vinden de Open Monumentendagen plaats. In het kader van de Klassendag bezoeken basisscholieren uit de groepen 7 en 8 op vrijdag 13 september al een monument in de Dordtse binnenstad.
 
Als voorproefje op de Open Monumentendagen krijgen tien klassen ‘s ochtends les over monumenten en bezoeken ‘s middags één van de speciaal opengestelde panden. Dordtse scholieren maken zo op jonge leeftijd kennis met hun eigen stad die een onmiskenbare rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

Basisscholieren raken op die manier vertrouwd met de term en de betekenis van monumenten. De scholieren krijgen een rondleiding in het monument en worden vervolgens zelf op onderzoek uitgestuurd. Hierbij staan kijken, ervaren en beleven centraal. De Klassendag is een initiatief van de Landelijke Stichting Open Monumentendag. In Dordrecht is het programma samengesteld door Dordrecht Marketing en de deelnemende monumenten. De deelnemers aan de Klassendag zijn: Bonifatiuskerk, Kruiskerk, Molen Kyck over den Dyck, Oud Katholieke Kerk Maria Maior, Stadsbrouwerij, Trinitatiskapel, West-Indisch Huis, Weizigt NMC en ’t Zeepaert. Deze monumenten openen tevens de deuren op 14 en/of 15 september.
 
De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van ‘Macht & Pracht’. In Dordrecht staat de binnenstad het gehele weekend bol van de activiteiten. Zo is op zaterdag de Rechtbank geopend, viert Molen Dyck over den Dyck zijn 300 jarig bestaan en geeft op zondag het Kraayenhof Tango Ensemble een optreden in de Bonifatiuskerk.

Bij Het Hof en het Energiehuis kan er een kijkje achter de schermen worden genomen. Vanuit Intree Dordrecht | VVV worden gratis stadswandelingen georganiseerd langs de Gilden. Ook Stadsomroepster Darja neemt bezoekers mee langs historische plekken en vertelt spannende verhalen. In de ruim zestig monumenten vinden bovendien tientallen muzikale optredens en speciale activiteiten plaats.
 
Kijk voor het volledige programma in de gratis Monumentengids 2013/2014. Deze is verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV aan de Spuiboulevard 99. Een overzicht van alle deelnemende monumenten is te vinden op www.monumentenindordrecht.nl.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.