Voorman Perenpartij Zwijndrecht biedt hulp aan voor oprichting Poffertjespartij Dordrecht

24 september 2013

DORDRECHT / ZWIJNDRECHTSE WAARD – Oud-gemeenteraadslid van Zwijndrecht, Wim van Pelt, heeft zijn diensten aangeboden om in Dordrecht te komen tot de oprichting van een poffertjespartij. Hij is in Zwijndrecht bezig met de voorbereiding om met de Perenpartij mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Dat zorgt in Zwijndrecht voor leven in de brouwerij.  Inmiddels zijn er ook bewegingen in Hendrik Ido Ambacht.

Van Pelt bevestigt in een bericht op twitter de activiteiten rond een mogelijke Poffertjespartij voor een levendig Dordrecht. ,,Dordtenaren moeten het wel gaan doen.”  De actie wordt in elk geval gezien als PR voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar of er daadwerkelijk een Poffertjespartij komt is de vraag. De voorman van de Perenpartij houdt de spanning er nog in.

De naam kan wat Van Pelt betreft ook nog alle kanten uit.  De mogelijke komst van de Poffertjespartij is in een eerste pamflet verwoord, waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een vereniging. Vanuit Zwijndrecht wordt per twitter opgeroepen om over te varen om in Dordt ook voor meer leven in de brouwerij te zorgen, zodat tot een regionale samenwerking kan worden gekomen met partijen in elk geval drie plaatsen.

In Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht is er een groeiend draagvlak dat de Perenpartij als nieuwkomer mee gaat doen. In Dordrecht wordt dat gevolgd, maar is de vraag of het verder komt dan wekelijkse gesprekken met Wim van Pelt in Dordrecht. De naam Poffertjespartij is afkomstig van de plek waar het idee voor de eerste keer werd besprpoken: poffertjessalon Visser. Dat was in reactie op de Perenpartij, die ook werd geschreven door columnist Kees Thies.

KEES THIES over Wim van Pelt: "Zijn Ambachtse raadsleden allergisch voor peren?"

Van Wim van Pelt, voormalig Zwijndrechts gemeenteraadslid (GroenLinks) kun je van alles vinden: hij is wat ontactisch en nogal ‘direct’ (volgens mij overigens een prima eigenschap in de politiek ) en zeker geen begenadigd spreker.

Daar tegenover staat dat hij vol creatieve ideeën zit en vooral een humorvol, zachtaardig en gepassioneerd mens is. Van Pelt, in het dagelijks leven buschauffeur, is van plan om in maart komend jaar in Zwijndrecht en in Hendrik-Ido-Ambacht mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij heet het Perengenootschap, een naam die alles te maken heeft met het bedreigde Ambachtse Perenlaantje, waar van Pelt zich al sinds jaar en dag sterk voor maakt.

Om zich alvast een in het Zwijndrechtse en Ambachtse politieke landschap te presenteren wilde Van Pelt een debatavond organiseren, waarin onder andere over dat Perenlaantje maar ook over die pijnlijke zwembadstrijd tussen beide gemeentes gediscussieerd kon worden. Maar de dames en heren politici (althans in Ambacht) hadden helemaal geen trek om met die onconventionele Van Pelt een peertje te schillen en stuurden een gezamenlijke afwijzingsbrief terug. Héél gek… voor één keer waren ze het allemaal met elkaar eens.

Toegegeven, het was allemaal een beetje kort dag (de uitnodigingsbrieven gingen op 28 augustus de deur uit terwijl het debat gisteravond al had moeten plaatsvinden), het Perengenootschap zou zelf geen deelnemer aan de debatavond zijn, de onderwerpen stonden al vast en Van Pelt had in een tweetje ook nog eens een keer iets onaardigs gezegd over politici in de Zwijndrechtse Waard (hij gebruikte het woord ‘sukkels’, maar bood daarvoor later zijn excuses aan).

Toch heb ik de indruk dat al die ‘oneffenheden’ de weigeraars wel lekker uitkwamen, want toen Van Pelt voorstelde zelf ook mee te gaan doen en de weigeraars de kans gaf ook om andere onderwerpen aan te dragen, bleven met name de Ambachtse fracties bij hun standpunt om niet mee te doen. Niet slim, want die gezamenlijke weigering (lees: peren-allergie) straalt ‘afkeer van het nieuwe’ en angst voor de confrontatie uit. Het Perengenootschap heeft nu, zonder ook maar iets te doen, zijn eerste zeteltjes binnen gesleept.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.