Kees Thies welwillend over gemeenteraad van Dordrecht die buiten bijeen kwam

26 september 2013
Kees Thies welwillend over gemeenteraad van Dordrecht die buiten bijeen kwam

DORDRECHT - PvdA en VVD stemden tegen om voor vijfduizend euro buiten te vergaderen met de gemeenteraad van Dordrecht. Columnist Kees Thies is welwillend op zijn plek in AD De Dordtenaar. Met kanttekeningen voor herhaling vatbaar, aldus Kees Thies.

Wie zes dagen in de week Kees en zo Dordrecht wil volgen verwijzen we naar het AD.

Tekst Kees Thies:

Bent u wel eens bij een gemeenteraadsvergadering geweest? Ik zou het u graag van harte aanbevelen maar, terwijl ik dit schrijf, rijzen mijn twijfels, want gemeenteraadsvergaderingen kunnen namelijk ook ontluisterend vervelend zijn. Wellicht schiet mijn advies dan zijn doel voorbij en heb ik u een definitieve afkeer van de politiek bezorgd. Beroepshalve heb ik in mijn werkzame leven vele honderden raadsvergaderingen, in nagenoeg alle hoeken van deze regio, bijgewoond en zo heel af en toe was dat intens spannend en inspirerend.

Dan werd er gedebatteerd op het scherpst van de snede, ontstonden er nieuwe inzichten, werd er gelachen en gehuild en krabbelde ik mijn kladblokje vol met de mooiste ‘oneliners’. Na een verhit debat volgde soms nog een hoofdelijke stemming waarbij de uitkomst, ja zelfs tijdens het handen opsteken, nog alle kanten op kon… spannender dan een penalty-serie bij een WK-voetbal.Veel vaker echter zat ik me op de perstribune dood te vervelen omdat er plichtmatig en inspiratieloos ‘vergaderd’ werd in de wetenschap dat de meeste beslissingen in wandelgangen en commissiekamertjes al lang en breed genomen waren.

Van sommige gemeentehuizen weet ik nu nog precies hoeveel tegeltjes er in het plafond zitten en met terugwerkende kracht had ik die zinloze zittingen graag ingeruild voor een wortelkanaalbehandeling.

Ik vond het wel een leuk idee, een gemeenteraadsvergadering in de tuin van het Dordrechts Museum in plaats van in dat eeuwige Stadhuis of Stadskantoor. Ik ging er, afgelopen dinsdagmiddag, dan ook vol enthousiasme naar toe. En ondanks die kosten (het moet goedkoper kunnen dan voor vijfduizend euro) en een wat inspiratieloze vergadering (een draak van een agenda) ben ik nog steeds enthousiast.

Vergaderen in de museumtuin, Het Hof of het Scheffersplein voor mijn part, kan wel degelijk drempelverlagend werken. De volgende keer graag betere publiciteit vooraf (zodat er publiek komt), misschien een soort spreekstalmeester erbij (voor de nodige tekst en uitleg) en een agenda (dat is best af te stemmen) die wat vuurwerk oplevert. Een gemiste kans dus, maar tóch zeg ik: voor herhaling vatbaar, maar dan beter. Democratie ‘in uitvoering’ kán namelijk zo mooi zijn.

Foto: Fokko van der Straaten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.