Uitbreiding havenschap Moerdijk lijkt Dordrecht veertig jaar later koud te laten

23 september 2013
Uitbreiding havenschap Moerdijk lijkt Dordrecht veertig jaar later koud te laten

DORDRECHT –    De uitbreiding van het Havenschap Moerdijk in Noord Brabant met  industrieën leidde in het (verre) verleden nog tot protesten in Dordrecht.

Nu de kans bestaat, dat het dorp Moerdijk van de kaart verdwijnt voor activiteiten onder de paraplui van het zogeheten Havenschap, blijft het opmerkelijk rustig. Het lijkt Dordrecht en Dordtenaren zelfs koud te laten wat aan de overkant van de bruggen de komende tientallen jaren allemaal gaat gebeuren.

Het eiland van Dordrecht ligt hemelsbreed – met het Hollands Diep er tussen - maar enkele kilometers af van het gebied.  Oud wethouder van Dordrecht Ferdinand J. van den Oever is als directeur van het Havenschap de zogeheten zakelijke burgemeester. Hij zet Moerdijk wereldwijd op de kaart en kiest strategisch positie tussen Rotterdam en Antwerpen. 

Vroeger keken de overburen vanaf het eiland van Dordrecht nog mee.

Toen Dordrecht iaan het begin van de jaren zeventig werd overvallen door plannen om Shell Chemie aan de overkant van het eiland te vestigen, was er wel veel actie in de stad. Wellicht waren het andere tijden toen meer dan veertig jaar geleden en Dordrecht bleef waakzaam.

De finale was een grote protestbijeenkomst in de kantine van de DSW aan de Rijksstraatweg. Minstens achthonderd mensen kwamen om hun onrust te uiten over nieuwe activiteiten bij Moerdijk. De vinger moest aan de pols worden gehouden.

Enkele jaren geleden was Dordrecht ook landelijk en internationaal nieuws door een brand bij Moerdijk, want de afstand tot bijvoorbeeld Sterrenburg was nog geen tien kilometer hemelsbreed.

(bron WIKIPEDIA)

Eind jaren 60 had Shell behoefte aan uitbreiding van de capaciteit van de installaties in Pernis. Antwerpen bood gunstige faciliteiten, maar dit zou ten koste gaan van werkgelegenheid in Nederland. Rotterdam onderhandelde met de ZeKluZa-gemeenten (Zevenbergen, Klundert en Lage Zwaluwe) over de aankoop van een nieuw aan te leggen industriegebied aan het Hollandsch Diep, dat bereikbaar diende te zijn voor tankschepen met voldoende laadvermogen. Vanwege de delicate besluitvorming werd het overleg zo veel mogelijk uit de publiciteit gehouden. De gemeente Dordrecht wist van niets en kwam er pas in een te laat stadium achter om nog invloed te kunnen uitoefenen. Pas na de ondertekening van het betreffende convenant kwam de gang van zaken onder de aandacht van de landelijke politiek.

Pas veel later werd duidelijk wat dit betekende. Door de eis van voldoende diepgang werd het noodzakelijk de tunnel onder de Dordtsche Kil, de Kiltunnel, een meter dieper aan te leggen dan in het oorspronkelijk ontwerp was voorzien. Met als gevolg een verdubbeling van de bouwkosten, die waren geraamd op 70 miljoen gulden. [1] De meerkosten worden tot op de dag van vandaag op de gebruikers verhaald via tolheffing en op de inwoners van de provincie Zuid-Holland via de provinciale opcenten, een toeslag op het basisbedrag dat aan motorrijtuigenbelasting wordt gerekend.

In 1968 kocht Shell de eerste 250 hectare grond, die met enkele meters zand uit de spaarbekkens van de Brabantse Biesbosch op voldoende hoogte werd gebracht. Het inklinken van de grond na de bouw werd opgevangen door de heipalen voor de fundering van de fabrieken "op negatieve kleef" te slaan, dat wil zeggen dat de grond kon inklinken zonder de palen mee omlaag te trekken. In 1970 begon de constructie van de eerste fabrieken, de MLO, de MEOD en de verlading MLD. In 1976 volgde de bouw van de MSPO en de MNK, een naaldcokes fabriek. In 1978 werd tegen de overeengekomen prijs uit het verleden alsnog de grond (250 hectare) ten zuiden van het terrein gekocht en opgespoten.

In verband met gewijzigde marktomstandigheden is de naaldcokesfabriek in 1993 tot de grond toe afgebroken en in z'n geheel met de zware lading schepen Mirabella en de Stellamare naar Buenos Aires verplaatst.[2]

In 1996 startte de derde fase van de bouw, waarna in 1999 de ELLBA SM/PO geopend kon worden, een joint venture (samenwerkingsverband) van Shell en BASF, elk voor 50% aandeelhouder. [3]

In 1999 werd de productie van vinylesters afgestoten naar Resolution Performance Products, het latere Hexion en tengenwoordig Momentive Specialty Chemicals. Een jaar later kwam de verruiming van de capaciteit van de MLO tot stand en in 2002 werd een benzeen extractie fabriek geopend, waar in 2004 een extra reactor voor werd gebouwd. Omdat Shell niet voorzag in nog grote uitbreidingen op korte termijn werd in 2008 130 hectare van het gebied weer verkocht. Uiteindelijk bleef er 320 hectare over.

Het aantal directe werknemers bedroeg 750 in 2010.

Info van website  havenschap (algemeen nieuws)::


toekomstvisie Haven- en Industrieterrein Moerdijk: Economische groei en meer werkgelegenheid in goede balans met de omgeving.
Economische groei en meer werkgelegenheid in goede balans met de omgeving. Dat is de hoofdlijn voor de toekomstige ontwikkeling van het Zeehaven- en industrieterrein van Moerdijk. Het gebied wil in 2030 het belangrijkste knooppunt van duurzame logistiek en chemie en procesindustrie zijn. Dit alles staat beschreven in de concept-Havenstrategie: "Port of Moerdijk 2030" die vandaag is gepresenteerd door de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Havenschap Moerdijk.

Persbericht 18 september 2013: Toekomstvisie Haven- en Industrieterrein Moerdijk gepresenteerd


Havenschap Moerdijk zeer tevreden over Nederlands-Vlaamse handelsmissie in Houston
Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk, heeft de afgelopen dagen deelgenomen aan een Nederlands-Vlaamse handelsmissie in Houston, Texas. De delegatie werd geleid door premier Rutte en de Vlaamse premier Peeters. Naast de havenbedrijven uit de Delta regio hebben ook ruim 90 Nederlandse en Vlaamse bedrijven deelgenomen aan de missie. De focus van deze allereerste gemeenschappelijke Nederlands-Vlaamse missie lag voornamelijk op havengebonden activiteiten (olie en gas, chemie, logistiek en slimme energienetten).

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.