Nog geen woningbouw in postkantoor aan Johan de Wittstraat

19 mei 2013
Nog geen woningbouw in postkantoor aan Johan de Wittstraat

DORDRECHT - Het oude Postkantoor aan het Bagijnhof werd rond 1975 gesloopt, nadat er aan de Johan de Wittstraat een nieuwe betonmassa kwam dat een modern Postkantoor heette. De post is inmiddels gereorganiseerd en het gebouw zal verder gaan als moderne woningbouw. In de binnenstad vervangt een garage de vertrouwde uitdeelpost:

Columnist Kees Thies signaleert weinig activiteit, zo schrijft hij in zijn column:
"Alweer een postkantoorcolumn? Jazeker… alleen dan even niet over dat ouwe postkantoor dat, sinds de sloop in 1975, nog altijd letterlijk en figuurlijk zijn schaduwen opwerpt. Nee, deze column gaat over dat ‘nieuwe’ ouwe postkantoor, die oerlelijke betonnen kolos aan de Johan de Wittstraat die er destijds voor in de plaats kwam.

Samen met het ANWB-gebouw, die belastinggribus, die flat aan de overkant waar Saturn komt (Wonen daar nog mensen? Ja daar wonen nog mensen, maar ze zijn nu wel doof) en het iets minder lelijke gebouw waar ooit het Zuiveringsschap gevestigd was, ontstaat er een totaalplaatje dat ik nog het best kan omschrijven als Boekarest aan de Merwede. De Spuiboulevard heet een ‘boulevard’ te zijn, maar als we zo gaan redeneren is Daphne Deckers schrijfster, Gordon muzikaal en onze meubelboulevard een uhh…. meubelboulevard.

Maar goed, we hadden het over dat postkantoor, dat sinds enkele jaren geen postkantoor meer is (voor postzaken gaan we tegenwoordig naar boekhandel of sigarenboer) maar vooral een doorn in het oog van iedereen met ogen. Toch leefden wij in hoop want het zou allemaal goed komen, althans zo ‘beloofde’ dat enorme doek aan de gevel. Hier ging, onder de welluidende naam Post120, van alles verrijzen (winkels, appartementen, kantoren, horeca) en Dordts lelijkste eendje zou op een mooie dag veranderd zijn in een prachtige zwaan. En nu? Niks nu. Die 30 woningen die hier zouden komen… die komen er niet, want projectontwikkelaar Dudok krijgt ze (‘bloody crisis’) maar nauwelijks verkocht. Ik vond het al zo verdacht lang stil rondom die half afgekloven bunker, waar al maanden lang nog geen Pool met een troffel te bespeuren was.

Dudok belooft dat de bouw van kantoren in het postkantoorpand (bovenin) wel doorgaat en ook de komst van een supermarkt, een slijter, een espressobar en een broodjeszaak (begane grond) lijkt verzekerd. "Nee écht, we gaan binnenkort beginnen met bouwen.’’ Ik zeg: eerst zien, dan geloven. Voorlopig hou ik de faillissementenpagina van mijn krantje maar eens goed in de gaten, al is het alleen maar om te checken of Dudok er niet op staat."

(Tekst met toestemming van Kees Thies gepubliceerd. Dagelijks Kees Thies bij het ontbijt alleen via AD De Dordtenaar)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.