Uniek in Nederland: 'Geen jongere meer zonder diploma van school'

01 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Uniek in Nederland: 'Geen jongere meer zonder diploma van school'

DORDRECHT -  Als het aan het Da Vinci College en de Dienst Gezondheid & Jeugd ligt, zal vanaf nu iedere jongere in de leeftijd van 16 tot 23 jaar een startkwalificatie halen.
 
Een startkwalificatie is een diploma voor havo, vwo, mbo2 of hoger. Jongeren met een startkwalificatie hebben uiteindelijk betere kansen in de maatschappij; zij verdienen later een beter salaris, doen minder vaak een beroep op een uitkering en komen minder in aanraking met politie en justitie.
 
Protocol
Het Da Vinci College en de Dienst Gezondheid & Jeugd hebben concrete afspraken gemaakt over hoe hun doelstelling behaald kan worden. Deze afspraken zijn vastgelegd in een protocol. Beide organisaties hebben ook geïnvesteerd in hun bedrijfsvoering, waardoor voor alle medewerkers van de twee organisaties duidelijk is welke rol zij vervullen in de aanpak van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten (schooluitval).
 
In de praktijk betekent dit, dat iedere jongere die nu op het Da Vinci College staat ingeschreven, nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Zodra een jongere niet meer komt opdagen op school wordt actie ondernomen. Hierin wordt geen verschil gemaakt naar leeftijd; ook jongeren van 18 jaar en ouder worden direct aangesproken op hun verzuimgedrag.
 
Uiteraard blijft het hier niet bij: de verzuimcoördinator van het Da Vinci College zal samen met de jongere en z’n ouders kijken op welke manier het verzuim gestopt kan worden. Heeft een jongere bijvoorbeeld een verkeerde studiekeuze gemaakt, dan wordt daarover met hem gesproken. Als er problemen in de thuissituatie zijn, is dat het punt van aandacht. Schoolverzuim kent vele oorzaken.
 
Alle verzuim geregistreerd
Alle verzuim wordt door het Da Vinci College geregistreerd. Als het verzuim langer duurt, is het Da Vinci College verplicht dit te melden bij de afdeling Leerplicht & Voortijdig Schoolverlaten (LVS) van de Dienst Gezondheid & Jeugd. LVS heeft de wettelijke taak te onderzoeken of er sprake is van ongeoorloofd verzuim. Ongeoorloofd verzuim is strafbaar op grond van de Leerplichtwet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.