Iedere Dordtenaar één pen, daar gaan we voor

02 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Iedere Dordtenaar één pen, daar gaan we voor

DORDRECHT - Toen Gerrit Jan van der Kolm begin dit jaar van zijn vrouw hoorde over de BIC Schrijfwaren Brigade wist hij direct wat hem te doen stond: zoveel mogelijk pennen inzamelen voor het goede doel. Met deze inzamelingsactie voor oude schrijfwaren van het recyclebedrijf TerraCycle zamelt Gerrit Jan geld in voor Wakka, een project van de stichting Dordrecht-Bamenda. Een paar maanden en heel wat dozen pennen later is het succes van deactie een feit.

Inline image 2Foto: inzamelaars van basisschool het Kristal in Dordrecht samen in de Ontmoetingskerk

Het was Gerrit Jan duidelijk dat de paar oude pennen die hij nog thuis had liggen niet genoeg gingen opleveren, dus alles werd uit de kast getrokken om de actie tot een succes te maken. Iedereen binnen zijn netwerk kreeg al snel het verzoek om hun gebruikte schrijfwaar in het vervolg niet meer weg te gooien maar aan hem te geven. Scholen, kantoren, verzorgingstehuizen, het stadskantoor, de lokale Ontmoetingskerk, en zelfs een architectenbureau, allemaal zamelen ze inmiddels pennen in om Gerrit Jan te steunen in zijn missie zoveel mogelijk op te halen. Dankzij alle inzet zijn er al zo’n 15.000 stuks opgehaald voor het goede doel.

Veel hulp
Vooral de kinderen van de Ontmoetingskerk waar Gerrit Jan aan verbonden is doen hard hun best om zoveel mogelijk op te halen. Gerrit Jan: “Het enthousiasme van de kinderen verast mij telkens weer. Elke zondag krijg ik wel een paar tassen vol oude pennen. Het raakt mij echt dat ze zo hun best doen om ons te helpen”.

Na wat aandacht in lokale media te hebben gekregen begon het volgens Gerrit Jan echt goed te lopen: “Ik werd bijvoorbeeld gebeld door mensen met de boodschap dat ze op zolder nog wel een paar volle dozen hadden staan. Ze konden het niet over hun hart krijgen om die pennen zomaar weg te gooien en spaarden ze daarom maar thuis op. Toen ze hoorden dat wij pennen voor het goede doel nodig hadden en de pennen ook nog eens door TerraCycle gerecycled worden, hielp ze dat de drempel over er afstand van te doen. Ze waren blij dat er een eindelijk een duurzame oplossing aangeboden werd.”

Gerrit Jan, die ook betrokken is bij milieubeweging in Dordrecht, prijst de aanpak van TerraCycle om de pennen een nieuw leven te geven: “Onze omgang met pennen staan symbool voor de wegwerpcultuur waarin we leven. Je gebruikt hem een maandje om hem vervolgens bij het afval te gooien. We kunnen dit veranderen dankzij dit soort initiatieven. Tel daarbij op dat het nog geld oplevert ook. Ik hoop dat er in de toekomst nooit meer een pen in de vuilnisbak beland.”

Pennen voor Kameroen
Middels project Wakka bouwt de stichting in de Kameroense zustergemeente van Dordrecht aan een centrum voor kinderen met een verstandelijke handicap: het Wakka Centrum. De bouw van het centrum is al ver gevorderd, maar er is natuurlijk ook geld nodig voor de behandelingen die daar zullen worden uitgevoerd. Gerrit  Jan wil dan ook iedereen oproepen om vooral geen pennen weg te gooien maar deze blijven in te zamelen voor dit goede doel. Op de vraag hoeveel pennen hij als doel heeft reageert hij duidelijk: “We gaan minimaal voor de 118.000: één pen van elke Dordtenaar.. We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik weet zeker dat ons dit gaat lukken.  Ik had trouwens laatst iemand van de Algemene Bond Uitzendondernemingen aan de lijn; of ik even 8 kilo kwam ophalen. Zie je, dat gaat ons lukken.”

Deze schrijfwareninzameling is een onderdeel van het recyclingprogramma dat pennenfabrikant BIC en TerraCycle in 2011 in Nederland hebben opgezet. Scholen, bedrijven en organisaties kunnen gratis aan dit programma deelnemen en hiermee op een eenvoudige en leuke wijze een bijdrage leveren aan zowel het milieu als de maatschappij. Inmiddels zijn er bijna 300 inzamel teams verspreid door heel Nederland druk bezig met het inzamelen van pennen. TerraCycle heeft meer dan 750.000 pennen ontvangen en hoopt dit jaar nog de miljoen te halen. De ingezamelde verbruikte schrijfwaren zullen worden gerecycled tot nieuwe producten zoals pennenbakjes of gieters en krijgen dus een nieuw leven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.