Oefening met de opvang van veel gewonden na een ramp

02 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Oefening met de opvang van veel gewonden na een ramp

DORDRECHT - Geneeskundig hulpverleners houden op de avond van woensdag 9 oktober in Dordrecht een oefening in het opvangen van een groot aantal gewonden na een ramp. Dat gebeurt in de wijk Sterrenburg en in het Albert Schweitzer ziekenhuis, globaal tussen 17.00 en 21.00 uur.

Als er een groot ongeluk zou gebeuren in de regio met meerdere slachtoffers, dan komen verschillende organisaties in actie om zorg te bieden. Dit zijn onder meer de ambulancedienst, het ziekenhuis, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en het Nederlandse Rode Kruis. Elk jaar oefenen zij één keer samen wat ze moeten doen bij zo'n ramp.

Alleen de gewonden verplegen, is niet genoeg. Het is ook belangrijk om vast te stellen wie van de gewonden het eerst naar een ziekenhuis moet. Tegelijk moet worden bijgehouden wie de slachtoffers zijn en naar welke ziekenhuizen ze worden gebracht. Dit wordt nabij de rampplek geregeld vanuit een tent, die de Geneeskundige Combinatie wordt genoemd (ook wel het 'gewondennest').

Deze tent komt tijdens de oefening te staan op het grasveld en het schoolplein tussen de Graveerstift en het CS-gebouw aan de Eulerlaan. Aan omwonenden is per brief gemeld dat er ambulances zullen af- en aanrijden over de Eulerlaan. Zij rijden op normale snelheid en zonder sirenes. Gewonden worden gespeeld door acteurs, zogeheten 'lotusslachtoffers'.

Ook binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis oefenen zorgverleners met een vlotte doorstroming vanuit de Spoedeisende Hulp naar andere afdelingen. Echte patiënten merken mogelijk iets van de hectiek, maar de zorg gaat gewoon door.

De entree naar het veld aan de Eulerlaan wordt afgesloten door toezichthouders. Belangstellenden kunnen eventueel wel vanaf de openbare weg (Eulerlaan) naar de ambulances kijken.

Op de foto: Het 'gewondennest'. (FOTO GHOR)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.