Duurzaamheidsfabriek Dordrecht opent haar deuren

04 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Duurzaamheidsfabriek Dordrecht opent haar deuren

DORDRECHT - Vandaag vrijdag 4 oktober opent de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht officieel haar deuren. Het is in Europa het eerste gebouw dat duurzaamheidsonderwijs samen met het bedrijfsleven op een uiterst vernieuwende manier combineert.

Met ingang van het schooljaar 2013/2014 is het gebouw volledig in gebruik. De Duurzaamheidsfabriek biedt het leren en werken aan de duurzame technologie van de 21e eeuw. Een aantal bedrijven neemt in ‘labs’ en werkplaatsen van het centrum een deel van het onderwijs over. De Duurzaamheidsfabriek wil zich profileren als een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling. Een inspirerende leer-/werkomgeving waar duurzame producten en productiemethoden uitgeprobeerd en ontwikkeld kunnen worden. Een plek ook waar leerlingen in de praktijk technologische kennis kunnen opdoen.
 
Een leven lang leren
In de Duurzaamheidsfabriek krijgt een leven lang leren inhoud: leerlingen, na-scholende werknemers en zij-instromers doen er in de praktijk technologische kennis op. Bedrijven, docenten, studenten en leerlingen ontplooien samen nieuwe initiatieven.
Hiermee versterkt de Duurzaamheidsfabriek de concurrentiepositie van het regionaal bedrijfsleven en helpt het bedrijfsleven te blijven innoveren.
De Duurzaamheidsfabriek is gericht op duurzame (maritieme) technologie, energietransitie en energie-efficiency.
 
Ontwerp
Architect Thomas Rau maakte het ontwerp, maar de inrichting van de fabriek kwam in samenspraak met het participerende bedrijfsleven en onderwijs tot stand.

21e eeuw
“Het onderwijs van de 21e eeuw gaat over innovatie, creativiteit, technologie, duurzaamheid en omgevingsbewustzijn”, zegt Peter Vrancken, voorzitter van het college van bestuur van het Da Vinci College. “Onze studenten zullen banen krijgen die nu nog niet bestaan en gebruik maken van technologie die nog niet is uitgevonden.  Daarom brengen wij bedrijfsleven, overheid en onderwijs samen in een omgeving die werknemers van de toekomst voortbrengt. Inspiratie, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap dragen bij aan de ontwikkeling van de regio tot een sterke, hightech, CO2-neutrale economie.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.