Inspirerende Johan de Witt-lezing door Cees Fasseur

04 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Inspirerende Johan de Witt-lezing door Cees Fasseur

DORDRECHT - In dit najaar starten de festiviteiten rondom de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De Johan de Wittlezing van donderdag 3 oktober, sloot dit jaar thematisch aan bij deze viering en Cees Fasseur, historicus en emeritus hoogleraar in de geschiedenis aan de universiteit van Leiden, heeft de 22e lezing gegeven op 3 oktober in de Augustijnenkerk. De titel van de lezing luidde: Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst. Beschouwingen over het natiebesef in Nederland.

Cees Fasseur (1938) is rechtsgeleerde, historicus en biograaf van koningin Wilhelmina. Hij schreef onder meer 'Wilhelmina, De jonge koningin' en 'Wilhelmina, Krijgshaftig in een vormeloze jas'. Daarnaast schreef hij 'Juliana en Bernard, Het verhaal van een huwelijk'. Cees Fasseur is tevens auteur van het boek 'De Gekroonde Republiek'.

In 'De Gekroonde Republiek' beschrijft Cees Fasseur niet alleen de geschiedenis van de Nederlandse monarchie maar gaat hij ook in op de vermeende macht van de monarch, en de volgens hem onzinnige discussie over het ceremoniele koningschap. Volgens Fasseur is een onpartijdige koning verre te prefereren boven een partijdigepresident.

Sinds 1990 organiseert de stichting Dordtse Academie de Johan de Wittlezing, een eerbetoon aan Dordtenaar en Raadpensionaris Johan de Witt. Met de lezing wil de stichting een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over fundamentele en/of actuele vraagstukken op het vlak van onder meer cultuur, geschiedenis, politiek, bestuur, onderwijs en gezondheidszorg. De lezing is een initiatief uit 1990 van toenmalig bestuurslid en hoofdredacteur van het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad Bert Poll.

Foto: Fokko van der Straaten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.