Meldpunt roze in blauw stelt zich voor

04 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Meldpunt roze in blauw stelt zich voor

DORDRECHT - Nationale week van de veiligheid. Met de regenboogvlag in top op het Dordtse stadhuis nodigt wethouder Wagemakers (o.a. maatschappelijke ondersteuning) inwoners en organisaties uit alle Drechtsteden uit, om kennis te maken met ‘Meldpunt Roze in Blauw’. Op vrijdag 11 oktober tussen 16.30 en 18.00 uur geeft de politie in de hal van het Stadhuis aan het Stadhuisplein tekst en uitleg over het Meldpunt.

De presentatie duurt circa 20 minuten. Daarna is volop gelegenheid met elkaar door te praten. Hiermee wordt een reeks acties afgesloten die in de nationale week van de veiligheid zijn gehouden. De politie Eenheid Rotterdam presenteert het Meldpunt Roze in Blauw wat vanaf 6 mei 2013 is ingesteld voor inwoners die gediscrimineerd, bedreigd of mishandeld zijn vanwege hun seksuele geaardheid.

Voor jezelf of een ander
Mensen die in nood verkeren, moeten uiteraard altijd bellen naar 112. Dan wordt er direct opvolging aan de melding gegeven. Als inwoners vanwege hun seksuele geaardheid een bepaalde schroom of angst hebben om een melding of aangifte te doen, kunnen zij daarvoor terecht bij het Meldpunt Roze in Blauw.

Mensen kunnen niet alleen voor zichzelf bellen naar het Meldpunt, maar ook als zij het vermoeden hebben dat hun buurman of buurvrouw bedreigd wordt vanwege het feit dat hij/zij homo, transgender of lesbisch is.

Aanleiding Meldpunt
Aanleiding voor het Meldpunt Roze in Blauw voor de eenheid is dat het anno 2013 nog niet vanzelfsprekend is dat mensen die homoseksueel, biseksueel of transseksueel zijn eventuele bedreigingen of mishandelingen vanwege hun geaardheid bij de politie melden. Afgelopen jaren kreeg de politie diverse meldingen van pesten in de woonomgeving, maar ook mishandeling en bedreiging van vanwege de seksuele geaardheid.

De politie wil graag beter zicht krijgen op wat er onder de doelgroep speelt en daar ook daadwerkelijk iets mee doen. De politie is er immers voor iedereen. De politie is het Meldpunt gestart in navolging van provincies en steden als Utrecht, Groningen, Den Haag, Amsterdam en Limburg. De gemeente Dordrecht is bovendien koplopergemeente LHBT (lesbo-homo-bi-en-transgender)beleid. Dit is een Rijksprogramma en loopt van 2009 tot 2014. In het kader van de veiligheid vindt Dordrecht het van groot dat ook dit onderwerp aandacht krijgt.

Bereikbaarheid
Het Meldpunt is voor alle inwoners van de omgeving Rotterdam en Dordrecht. Het Meldpunt is 24 uur bereikbaar via 0800-7444477 of via de e-mail rozeinblauw@rijnmond.politie.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.