Dordrecht minst gastvrije stad van Nederland

09 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Dordrecht minst gastvrije stad van Nederland

DORDRECHT - Dordrecht eindigt dit jaar op de laatste plaats in het onderzoek naar de meest gastvrije stad van Nederland.

Het onderzoek naar de Meest Gastvrije Stad is een gezamenlijk initiatief van VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het wordt sinds 2009 jaarlijks uitgevoerd teneinde beleidsmakers actief binnen de gastvrijheidseconomie en destinatiemarketeers van waardevolle informatie te voorzien. Van mei tot en met augustus worden ruim 8000 bezoekers (niet inwoners) aan de 21 grootste steden van ons land gevraagd hun oordeel te geven over de mate van gastvrijheid van de bezochte stad. In het onderzoek wordt de gastvrijheid van steden in kaart gebracht aan de hand van 27 criteria binnen de vier categorieën: ‘vriendelijkheid & veiligheid’, ‘horeca & vrijetijd, ‘stad & architectuur’ en ‘bereikbaarheid & informatie’.

Het onderzoeksrapport over Dordrecht bericht het volgende: "Uit de analyse van de resultaten van het onderzoek ‘Meest Gastvrije Stad’ blijkt dat de bezoeker Dordrecht in 2013 circa 5,4% lager waardeert dan in 2012. Gemiddeld over de 21 steden kwam de daling van de waardering uit op 1,6%. Niet alle 27 aspecten werden in 2013 slechter beoordeeld dan in 2012. In het oog springen de toename van de waardering op de aspecten: parkeren, bereikbaarheid van de stad met de auto, de hygiëne van de stad en het waarderen door de bezoeker van de binnenstad op het gebied van inrichting, sfeer en uitstraling"

"Vooral de daling van de waardering op het gebied van de ‘Horeca & Vrije Tijd’ (-9%) is opvallend, met uitschieters in de daling van de waardering voor de diversiteit van het restaurant aanbod (-11%) en café aanbod (-12%)".
 
"Daar waar Dordrecht in 2011 en 2012 nog een top tien notering voor de ‘Stad & Architectuur’ behaalde is de waardering hiervoor gezakt met ruim 3% en staan ze nu op de 13de plaats. Dit is met name veroorzaakt door de daling in de waardering van de inrichting, de sfeer en de uitstraling van de straten, de pleinen en de sfeer en uitstraling van de gebouwen. Ook de groenvoorziening wordt minder gewaardeerd".
 
"De positieve lijn van de afgelopen 4 jaar is gestopt, de bezoeker waardeert de stad weer op hetzelfde niveau als in 2011 (3,60 versus 3,62). Doordat andere steden een positieve ontwikkeling hebben ingezet wordt dit nu gewaardeerd met een 21ste plaats waar ditzelfde niveau in 2011 nog een 15de plek opleverde".
 
Dordrecht scoort:                       2013    2012   2011   2010   2009
Vriendelijkheid & Veiligheid      21       15        12        19        19
Horeca & Vrije tijd                       20       18        18        19        19
Stad & Architectuur                    13          8          6         16        18
Bereikbaarheid & Informatie    20        15        17        20        19
Totaal score:                               21        14        15        19        19

Aldus het onderzoeksrapport over Dordrecht.


 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.