Cijfers onderschrijven succes van regionale Mobiliteitsweek

10 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Cijfers onderschrijven succes van regionale Mobiliteitsweek

DRECHTSTEDEN - Mobiliteitsweek 2013: besparing en bewustwording. Dit jaar organiseerden de zes Drechtstedengemeenten voor de tweede maal gezamenlijk de Mobiliteitsweek. De thema’s duurzame mobiliteit, luchtkwaliteit en verkeersveiligheid zijn met succes onder de aandacht gebracht: bijna 900 leerlingen namen deel aan een activiteit, enkele tientallen fietsen werden gecontroleerd en van 540 auto’s is de bandenspanning gecontroleerd.

Het Band op Spanning Team kwam in actie om autobanden te controleren en waar nodig bij te vullen. Een juiste bandenspanning bespaart brandstof, vermindert de bandenslijtage, verkort de remweg en verbetert de wegligging. Schoner, veiliger en goedkoper! Tijdens de Mobiliteitsweek zijn in de regio de banden van 540 auto’s gecheckt. Door de banden op een juiste spanning te brengen is 2.615 liter brandstof bespaard en ruim 9,9 ton CO2-uitstoot voorkomen. In geld omgerekend een besparing van € 13.050,- aan brandstof en bandenslijtage. Dat is meer dan € 24,- per auto!

Fietsen
Fietsen is natuurlijk bij uitstek een voorbeeld van duurzaam vervoer. Daarom vonden de hele week fietskeuringen plaats. Daarbij zijn enkele tientallen fietsen nagekeken op mogelijke gebreken.

Vorig jaar hebben de verkeerswethouders het goede voorbeeld gegeven door enkele weken zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets. Dit jaar hebben zij op 2 september het stokje overgedragen aan zes nieuwe fietsers, voornamelijk uit het maatschappelijk middenveld. In drie weken tijd hebben zij 1231 kilometer gefietst en daarmee 289 kilogram CO2 bespaarddoor niet voor de auto te kiezen.

Vandaag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is Tijs van Ruiten, directeur van het Onderwijsmuseumin Dordrecht, tot winnaar uitgeroepen. Hij heeft de meeste kilometers, maar liefst 326,5, op de fiets heeft afgelegd tijdens de actie. Een goede tweede was Herman Oldenhuis, directeur van basisschool ’t Nokkenwiel te Alblasserdam, met ruim 305 kilometer.

Bewust
De jeugd is de toekomst, ook als het gaat om verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Voor basisscholieren werd een gastles gekoppeld aan een educatieve fietsroute. Maar liefst 450 leerlingen leerden van alles over hun eigen verkeersrol en de interactie met andere weggebruikers.

Middelbare scholieren woonden een theatervoorstelling bij, gericht op de thema’s van de Mobiliteitsweek. Deze voorstelling van Johan Cahuzak, maakte circa 450 leerlingen op een ontspannen en prikkelende manier bewust van risicovol gedrag in het verkeer.

Symposium
Tijdens een symposium voor ondernemers werd duurzame mobiliteit, als pijler onder maatschappelijk verantwoord ondernemen, belicht. Ruim zestig bezoekers luisterden naar de boeiende presentaties van een natuurkundige, gedragsdeskundige en collega ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

De cijfers onderschrijven de conclusie van de betrokken partijen: de regionale Mobiliteitsweek 2013 was een succes!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.